Main menu

header

de Daniela Anton

Durerile de urechi pot fi cauzate de o afecţiune a urechii interne sau a celei externe. Astfel, durerile pulsatorii, senzaţia de „înfundat”, unele sunete precum vâjâitul sau clinchetul, secreţiile vâscoase ori febra sunt semne ale existenţei unei infecţii a urechii interne. Dacă este vorba despre o infecţie a urechii externe, persoana afectată are dureri ascuţite sau asemănătoare cu arsurile. Uneori apar şi mâncărimi, secreţii sau senzaţia de corp străin pe canal. În cazul în care infecţia este însoţită de dureri mari, febră, senzaţie de presiune la nivelul urechii este necesar consultul unui specialist ORL. Înainte de a merge la medic însă puteţi apela cu încredere la unele tratamentele naturiste.

1. Sucul de ceapă
Tăiaţi o jumătate de ceapă şi introduceţi leguma într-un storcător sau un blender până obţineţi sucul. Încălziţi-l, apoi turnaţi câte trei picături în fiecare ureche, după care acoperiţi-le cu câte un prosop cald.

2. Uleiul de susan cu usturoi
Striviţi un căţel de usturoi şi adăugaţi-l apoi în ulei de susan (o lingură). Încălziţi amestecul în cuptorul cu microunde şi adăugaţi câte două picături în fiecare ureche. Introduceţi apoi câte o bucată de vată în fiecare ureche şi feriţi-vă de curent. Operaţiunea se repetă de două ori pe zi.

3. Schinduful
Un ingredient cu efecte imediate împotriva durerilor de ureche este schinduful. Încălziţi câteva seminţe în ulei de muştar, iar după ce lichidul se răceşte strecuraţi-l şi introduceţi câte trei picături de ulei în fiecare ureche. Acest tratament va elimina complet durerea.

4. Ghimbirul
Un alt remediu împotriva durerilor de urechi este ghimbirul. Luaţi câteva frunze şi stoarceţi sucul din acestea. Încălziţi apoi zeama într-o lingură şi turnaţi câteva picături de suc în fiecare ureche.

5. Frunzele de busuioc
Pentru a scăpa de durerile de urechi e bine să striviţi câteva frunze proaspete de busuioc, până obţineţi o pastă. Încălziţi-o şi masaţi cu aceasta interiorul urechii cu probleme.

6. Gălbenelele, trifoiul roşu, salvia şi coada-şoricelului
Un excelent remediu este şi infuzia din amestec cu flori de gălbenele, trifoi roşu, coada-şoricelului şi frunze de salvie. O lingură cu amestec din aceste plante se pune în 250 ml de apă fierbinte şi se infuzează zece minute. Se fac spălături calde ale urechii bolnave.

7. Uleiul de măsline şi bumbăcăriţa
Se toarnă 100 ml de ulei de măsline peste o mână cu flori proaspete de bumbăcăriţă şi se lasă patru săptămâni afară la soare. Se scutură energic amestecul o dată pe zi, apoi se strecoară. Se introduc zilnic câte trei picături în urechea bolnavă.

8. Muşeţelul
Infuzia de ceai de muşeţel este bună pentru a calma durerile de urechi. Se fac spălături calde sau băi de aburi la ureche timp de zece minute, seara.

9. Esenţa de muşeţel şi cimbru
Otita mai poate fi tratată cu un amestec obţinut din trei linguri cu ulei de muşeţel şi trei linguri cu ulei de cimbru. Picăturile se pun în conductul auditiv de trei ori pe zi.

10. Urzica
Şi ceaiul de urzică poate fi folosit contra durerilor de urechi prin spălături sau băi de abur.

Trucuri împotriva vâjâitului

Vâjâitul în ureche este extrem de supărător. El ar putea să dispară dacă folosiţi această reţetă: se curăţă un căţel de usturoi şi se zdrobeşte, se fărâmiţează 20 g petale de trandafiri şi 10 g frunze de pelin, după care se frământă împreună cu 30 g de tărâţe, obţinându-se o pastă. Seara se pune câte o compresă cu acest amestec pe ureche şi se lasă peste noapte. De asemenea, frunzele de roiniţă conţin uleiuri eterice cu proprietăţi întăritoare şi calmante, eficiente şi în cazul vâjâitului în urechi. Se pune la fiert un litru de apă şi se opăresc cu ea 60 g de foi de roiniţă. Se amestecă bine şi se lasă la infuzat timp de zece minute, apoi se strecoară. Se bea de trei ori pe zi câte o cană după masă. De asemenea, puteţi folosi şi alte remedii cum ar fi: câte o picătură de propolis (se pune în urechea bolnavă dimineaţa şi seara), câte o frunză de muşcată (se rulează între degete şi se introduce în urechea afectată), comprese calde cu zeamă de varză acră (se ţin o oră pe ureche) sau trei-cinci picături de suc de hrean sau de sfeclă încălzite.

Atenţie! În cazul sugarilor şi al copiilor mici este contraindicată tratarea acasă a durerilor de urechi. Orice astfel de suferinţă trebuie semnalată medicului, care va lua o hotărâre în privinţa medicamentelor ce vor fi administrate şi va decide dacă este necesară o vizită la specialistul ORL.