Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Persoanele care au început o cură de detoxificare pot include în meniul zilnic preparate pe bază de... lobodă. Din păcate, această plantă este folosită prea puţin în raport cu proprietăţile sale terapeutice. Spre exemplu, loboda conţine de două ori mai multă vitamina C decât kiwi sau lămâia, cantităţi importante de fier şi de vitamina K - ce creşte rezistenţa vaselor sangvine şi reduce riscul de accident vascular. În plus, puţină lume ştie că planta are proprietăţi diuretice.

Curăţă sângele şi stimulează metabolismul
Loboda are efect uşor laxativ şi joacă un rol important în curăţarea sângelui. Pentru aceasta nu e nevoie de ceaiuri sau de tincturi sofisticate, ci planta poate fi folosită, pur şi simplu, în ciorbe sau salate. Mai ales în curele de detoxificare, consumarea frunzelor tinere în stare crudă este cu atât mai indicată, ele având rol diuretic. În plus, planta mai conţine pigmenţi antioxidanţi, care ajută organismul să se regenereze, încetineşte procesele de îmbătrânire şi este un bun remineralizant. De asemenea, stimulează metabolismul.

În amestec cu oţet, miere şi sare tratează gâtul inflamat
Consumul regulat de lobodă este eficient în ameliorarea sau tratarea acneei, astmului, chisturilor ovariene ori alergiilor, ea având un excelent efect mineralizant şi vitaminizant. Din acest motiv, loboda este utilă şi pentru tratarea tusei, a gâtului inflamat şi a gutei. În aceste situaţii se obţin rezultate mai bune dacă fiertura e amestecată cu puţin oţet, miere şi sare.

Cataplasme pentru vindecarea rănilor
Mai mult, sub formă de infuzie planta este utilă în tratarea afecţiunilor pulmonare şi a durerilor de stomac, iar sub formă de cataplasmă ajută la vindecarea bubelor şi rănilor. Infuzia poate fi făcută, pur şi simplu, ca un ceai sau sub formă de ciorbă, alături de alte legume (ceapă, usturoi verde şi leuştean). În ceea ce priveşte cataplasmele, se fierbe planta până dă apa în clocot, apoi se lasă să se răcească puţin. Când loboda încă e călduţă se înfăşoară în tifon şi se pune pe locul cu probleme, unde se ţine minimum 30 de minute.

Conţine multe substanţe benefice
Loboda conţine multe substanţe benefice organismului uman. De exemplu, în 100 de grame de plantă se găsesc: 17 grame de proteine, 3 grame de grăsimi, 56 de grame de carbohidraţi, 11 grame de fibre, 150 de miligrame de potasiu, 10 grame de fier, 2 grame de cupru, 500 de grame de magneziu, 800 de grame de vitamina K, dar şi calciu şi betacaroten.

Atenţie! Persoanele cu pietre la rinichi nu au voie să consume planta în cantităţi mari sau în scopuri terapeutice.