Main menu

header

    Bomboane. Pastă de dinţi şi gumă de mestecat. Toate mentolate. De ce folosec oamenii atât de multe produse pe bază de mentă? Răspunsul e simplu. În afară de aroma specifică, menta are calităţi medicinale deosebite, fiind un remediu natural pentru îmbunătăţirea digestiei, calmarea durerilor de cap, dar şi un bun aliat pentru sănătatea ficatului.

    Ceaiurile din mentă sunt recomandate şi în problemele respiratorii, în acest caz terapeuţii recomandând inhalaţii. În afară de ceai, menta poate fi utilizată şi sub formă de ulei. Acesta calmează durerile de cap şi migrenele dacă este aplicat la tâmple şi la ceafă. Uleiul poate fi folosit şi în cosmetică, datorită puternicului efect antibacterian. Aplicat pe piele (neapărat diluat în apă), acest ulei înlătură punctele negre şi acneea. De asemenea, o infuzie cu mentă (o linguriţă la o cană cu apă fierbinte) este un tonic foarte eficient pentru pielea obosită.

Capsulele cu ulei, interzise femeilor însărcinate
    Dacă v-aţi convins de calităţile uleiului de mentă, trebuie să ţineţi cont de câteva aspecte:  - capsulele cu ulei de mentă sunt interzise femeilor însărcinate şi celor care alăptează; - nu folosiţi acest ulei pe pielea bebeluşului sau a copiilor mici; - înainte de folosire, testaţi uleiul pe o suprafaţă mică de piele (e posibil să se producă reacţii adverse). Deşi doza zilnică este de trei ceşti cu ceai de mentă, depăşirea acestei doze nu are efecte adverse.

Inhalaţiile vindecă răcelile
    Menta poate fi utilizată în tratarea aerofagiei, a digestiei leneşe, a eructaţiei persistente, a flatulenţei şi a problemelor secreţiei biliare dacă este folosită sub formă de infuzie. Puneţi o lingură mică cu frunze uscate în 150 ml apă opărită. Lăsaţi la infuzat un sfert de oră şi apoi strecuraţi. Suferinzii de bolile enumerate mai sus trebuie să bea o cană după fiecare masă principală.   Două căni pe zi dau un puternic efect tonic, iar o cană seara, înainte de culcare, este foarte sedativă. Dacă o persoană este răcită sau suferă de infecţii orale (de orice fel) poate face inhalaţii. Pentru aceasta este nevoie de o mână de frunze, ce se pune într-un castron cu apă fierbinte.
    Se poate inhala aburul sau, după ce se răceşte, preparatul poate fi folosit ca apă de gură.  În cazul în care nu aveţi cum să recoltaţi frunze de mentă din culturile apărute spontan, puteţi cultiva menta într-un sol bogat şi umed. Această plantă preferă locurile însorite şi uşor umede, nefiind deloc pretenţioasă.
Elena Şerban