Main menu

header

de Dana Purgaru

Deşi a vedea în farfurie piure sau chipsuri de culoare albastru-violet nu pare a fi o imagine prea plăcută, cartofii mov fac senzaţie în toată lumea. Acest lucru se datorează atât curiozităţii cumpărătorilor, cât şi a sfaturilor experţilor nutriţionişti, care laudă această legumă neobişnuită.

A fost obţinut în SUA
În natură există o multitudine de feluri de cartofi, de la cei roşii până la cei purpurii. Sortimentul mov a fost obţinut prin încrucişarea a două astfel de plante de experţii de la Universitatea Colorado, SUA, iar în prezent este cultivat în special în Scoţia.
Legumele violet nu sunt o noutate. Roşiile mov au fost create în Marea Britanie în 2008, morcovii în aceeaşi nuanţă au fost comercializaţi în urmă cu opt ani în aceeaşi ţară, fără prea mare succes, iar conopida violet există încă din secolul al XVIII-lea.

Preîntâmpină apariţia tumorilor
Noul sortiment de cartofi este bogat într-un tip de antioxidanţi numiţi antocianine. Aceştia dau culoarea caracteristică afinelor şi murelor şi protejează celulele, prevenind chiar apariţia tumorilor.
Într-un studiu al Universităţii din Scranton, SUA, specialiştii au arătat că această legumă este la fel de eficientă pentru sănătate precum terciul de ovăz, datorită fitochimicalelor pe care le conţine. Studiul a implicat 18 persoane care au mâncat în fiecare zi câte două porţii constând în şase cartofi de mărimea unei mingi de golf, timp de o lună. La sfârşit, presiunea sangvină le scăzuse cu 4%. Aceasta nu este prima cercetare de acest gen. Cele anterioare au arătat că şi alţi cartofi pigmentaţi aveau efect de reducere a oxidării provocate de stres, dar şi de înlăturare a inflamaţiilor.

- Gustul cartofului mov nu este cu nimic denaturat, iar culoarea se menţine indiferent cum este gătită această legumă.