Main menu

header

    Sunt foarte puţine persoanele care se pot lăuda că nu au carii dentare. Micile cavităţi formate în smalţul dintelui, netratate, pot cauza dureri îngrozitoare. Cariile apar de cele mai multe ori din cauza unei alimentaţii bogate în zahăr sau din cauza consumului de alimente moi. De asemenea, în afara igienei precare ce încurajează dezvoltarea bacteriilor, alţi factori care cauzează cariile sunt: dieta săracă în minerale, starea precară de sănătate, stresul.

 Lămâia vă linişteşte
     Dacă aceste dureri sunt de nesuportat şi apar noaptea, când nu aveţi posibilitatea să vă contactaţi medicul stomatolog, vă oferim mai jos câteva tratamente de calmare.  Cuişoare. Mestecaţi câte un cuişor de trei-patru ori pe zi. Masaţi cu o picătură de ulei esenţial dintele dureros; Mentă. Preparaţi o infuzie dintr-o linguriţă cu mentă uscată opărită în 150 ml de apă clocotită. După cinci minute, lichidul se strecoară, apoi se foloseşte ca apă de gură; Ardei iute. Amestecaţi un vârf de cuţit de pulbere de ardei cu 25 ml suc de lămâie. Adăugaţi apă fierbinte şi miere după gust. Spălaţi gura cu acest preparat de două ori pe zi; Lavandă. Opăriţi trei grame de flori uscate de lavandă într-o cană cu apă clocotită. Lăsaţi la infuzat zece minute, strecuraţi, iar după ce s-a răcit clătiţi gura cu preparatul.

Gălbenelele omoară bacteriile
     Există şi plante ce îndepărtează bacteriile ce „locuiesc” în mod normal în cavităţile bucale. Infuziile din aceste plante (gălbenele şi cimbru) trebuie folosite ca apă de gură. Gălbenele. Infuzaţi cinci grame de flori uscate într-o cană cu apă clocotită, şase-şapte minute. Nu îndulciţi! Strecuraţi şi clătiţi gura cu preparatul, de cel puţin trei ori pe zi (de preferat după mesele principale); Cimbru. Opăriţi o cană cu apă în care puneţi două grame de cimbru uscat. După cinci minute strecuraţi şi clătiţi gura.
 Elena Şerban


 Sfat! Nu faceţi exces de fluor, acesta putând favoriza apariţia cariilor!