Main menu

header

de Liliana Simidon

Letargia nu este o boală în sine, ci un simptom al unei dereglări fizice sau emoţionale. Aceasta presupune lipsă de energie, oboseală şi interes scăzut pentru diverse activităţi. De cele mai multe ori este asociată cu o stare intensă de stres sau de depresie. Remediile naturale sunt de ajutor şi în acest caz.

Depresia, una dintre cauze
Alte simptome ale letargiei sunt: lipsa poftei de mâncare, încetinirea tranzitului intestinal, dificultatea de a realiza activităţile obişnuite, zilnice, greutate la concentrare, dureri în diferite părţi ale corpului, imposibilitatea de a adormi uşor sau, din contră, somn prelungit, epuizare şi oboseală mentală. Pot apărea, de asemenea, o diminuare semnificativă a tonusului muscular sau chiar lipsa coordonării.
Tratarea letargiei se va realiza în funcţie de motivul care a determinat-o. Una dintre cel mai des întâlnite cauze o reprezintă depresia. Aici, tratamentul se va concentra în principal pe eliminarea tulburărilor emoţionale. Pe lângă remediile naturale pe care le puteţi folosi (Ginkgo Biloba, ginseng, roiniţă, sunătoare, busuioc şi mentă), e indicat să staţi de vorbă cu un psiholog. Acesta vă va ajuta să treceţi mult mai uşor peste situaţie.

Faceţi băi fierbinţi cu săruri şi esenţe volatile
O altă cauză a letargiei o poate constitui acumularea masivă de toxine în corp. Acestea încetinesc desfăşurarea funcţiilor organismului şi a metabolismului. În acest caz, tratamentul se va baza pe cure de detoxificare (post negru, alimentaţie preponderent lichidă, cură cu boabe de ienupăr - dacă nu sunt probleme renale) şi remedii naturale puternic purificatoare (plante depurative, laxative, digestive şi diuretice: tărâţe de psyllium, frunze de mesteacăn, teci de fasole, ghimbir).
Băile fierbinţi, în care adăugaţi sare grunjoasă, săruri de baie, plante picante şi uleiuri volatile, sunt de mare ajutor. Acestea ajută la eliminarea masivă a toxinelor prin transpiraţie. Ca urmare, organismul îşi reia funcţionarea corectă şi totul revine la normal. Chiar dacă imediat după încheierea băii vă veţi simţi moleşiţi din cauza temperaturii înalte a apei, la aproximativ 30 de minute după aceea vă veţi revigora şi veţi fi în formă. Atenţie! Persoanele care suferă de afecţiuni cardiace sau circulatorii nu au voie băi fierbinţi!

Masaţi-vă bine tot corpul
Dacă letargia apare din cauza unei oboseli accentuate, atunci sunt recomandate remediile din plante hrănitoare - lemn-dulce, nalbă, urzică sau schinduf - administrate obligatoriu împreună cu lapte şi cu o linguriţă cu unt clarifiat (ghee).
Realizarea exerciţiului fizic moderat conferă tonus muscular şi, în plus, contribuie la secreţia de endorfine, ajutând astfel la o ieşire mai rapidă din starea de letargie. Acelaşi efect îl are şi masajul sau chiar automasajul viguros al corpului.

Recomandări

Mental Herbal - măreşte rezistenţa în caz de efort intelectual prelungit, are acţiune adaptogenă, susţine în situaţii de stres continuu şi chiar pe perioade îndelungate. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
Vitaminizant cu măceşe şi cătină - poate fi de folos în perioade de oboseală accentuată, în convalescenţă, anemii şi hipovitaminoze, fiind un tonic general de excepţie. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
Shilajit - este un panaceu ayurvedic ce ajută în stările de oboseală cauzate de efortul fizic sau intelectual susţinut, când apar situaţii de lipsă de energie, fiind totodată extrem de binevenit şi în cazul unei imunităţi scăzute. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

Pont! Sunt de folos şi curele cu lăptişor de matcă, polen, apilarnil, suc de orz verde, ouă de prepeliţă sau cu noni tahitian.