Main menu

header

de Eugenia Golub

Fructul kaki este originar din Japonia (fiind supranumit „piersica japoneză”) şi este cultivat şi în China, Malaiezia, Vietnam, Indonezia, Filipine, Thailanda şi America. Kaki sau sharon, cum mai poate fi găsit în magazine, este un fruct de toamnă, care ajunge la maturitate în perioada septembrie-noiembrie şi conţine betacaroten, vitamina C, potasiu, carbohidraţi, calciu, magneziu şi multe zaharuri (70 calorii/100 g).

Un fruct echivalează cu două-trei portocale
Fructul kaki este energizant şi tonic, având un efect antioboseală. Totodată, este astringent şi are capacitatea de a întări sistemul imunitar al organismului, deoarece are un nivel de vitamina C echivalent cu două-trei portocale, ceea ce duce la stimularea reacţiei naturale a organismului în lupta cu infecţiile tipice sezonului rece, precum răceala şi gripa.
Fiind un aliment foarte bogat în nutrienţi şi în antioxidanţi fundamentali, el întârzie instalarea procesului de îmbătrânire. De asemenea, conţinutul de potasiu din fruct controlează contracţiile musculare şi presiunea arterială. În plus, fructul de kaki are proprietăţi laxative şi diuretice şi acţionează benefic asupra bolilor de ficat.

Atenţie! Kaki poate fi mâncat doar când este copt, deoarece conţine o doză foarte mare de tanin, un colorant alb-gălbui care, consumat în cantităţi mari, poate provoca probleme digestive.

Sfat! Acest fruct nu este recomandat bolnavilor de diabet.