Main menu

header

de Liliana Simidon

Dinţii reprezintă una dintre cele mai importante bogăţii ale corpului, însă, de multe ori, ajung să fie apreciaţi abia atunci când încep să cadă. Din fericire, remediile bazate pe produse din natură vă pot ajuta să aveţi o dantură de invidiat.

Beţi o cană cu lapte nepasteurizat pe zi
Factorul determinant pentru o sănătate perfectă a dinţilor constă în consumul alimentelor bogate în minerale (mai ales calciu şi potasiu) şi vitamine liposolubile (A, D, E şi K). Organismul direcţionează aceste elemente în primul rând către organele vitale (creier şi inimă), pentru ca acestea să funcţioneze la nivel optim şi apoi către oase şi dinţi. Dacă aportul nu este suficient, atunci dinţii vor deveni fragili, crescând astfel simţitor riscul apariţiei cariilor. Pentru asimilarea calciului şi a potasiului, consumaţi cel puţin o cană cu lapte dulce în fiecare zi, precum şi câteva linguriţe cu unt de casă sau unt clarifiat. Este important ca toate lactatele pe care le consumaţi să fie obţinute din lapte care nu a fost pasteurizat, deoarece prin acest proces sunt distruse exact acele principii active care menţin dinţii puternici.
Un consum constant de seminţe de susan aduce un aport substanţial de calciu, fiind deosebit de util atât pentru problema tartrului, dar şi pentru întregul nostru sistem osos.
Mai puteţi apela la suplimente alimentare care conţin calciu din surse naturale (coral, scoici sau coajă de ou).

Mestecaţi un cuişor până ce durerea trece
Dacă aţi ajuns deja în situaţia neplăcută de a resimţi o durere de dinţi, trebuie să ştiţi că există remedii naturiste care vă ajută să trataţi un abces dentar fără a apela la antibiotic sau să diminuaţi pe moment durerea. Uleiul de cimbru este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale, putând fi folosit cu succes în cazul abceselor. Luaţi câte două picături cu miere de trei ori pe zi, timp de o săptămână. Îl puteţi combina cu uleiul de busuioc care are, de asemenea, un conţinut semnificativ de timol.
Şi uleiul de cuişoare este indicat atât în tratarea abceselor şi a infecţiilor, cât şi în diminuarea durerilor dentare, deoarece are un conţinut mare de eugenol. În cazul în care nu-l aveţi la îndemână, ţineţi în gură un cuişor până la atenuarea durerii. Uleiul de scorţişoară are un efect asemănător. Totuşi, persoanele care suferă de hiperaciditate gastrică trebuie să apeleze cu prudenţă la acest remediu.
În momentul în care există dureri, mai puteţi realiza o gargară de cinci-şase ori pe zi cu ceai de salvie foarte concentrat.
Dacă însă durerea a apărut din cauza unei carii, atunci trebuie neapărat să mergeţi la un medic stomatolog pentru a remedia problema.

Apă de gură cu propolis
Pentru igiena zilnică vă puteţi prepara în casă o apă de gură care să conţină tinctură de propolis, precum şi decoct de plante amare şi picante, acestea având un puternic efect antibacterian (pelin, anghinare, busuioc, scorţişoară, anason şi neem). Înainte de a folosi tinctura de propolis, realizaţi un test astfel: puneţi la încheietura mâinii câteva picături şi lăsaţi să acţioneze opt ore. Dacă în această perioadă locul nu se înroşeşte şi nu se irită, puteţi folosi această tinctură, care este un veritabil antibiotic natural.
Evitaţi pastele de dinţi care conţin fluor, deoarece studii pe termen lung au demonstrat că acesta nu e benefic pentru dinţi.
În cazul unei predispoziţii pentru cariile dentare se poate consuma un amestec de zece coji de ou de ţară foarte bine spălate şi pisate, cu 300 g miere de salcâm şi conţinutul unei lămâi. Se amestecă numai cu lingura de lemn şi se păstrează într-un borcan de sticlă, iar după zece zile de la preparare se începe să se consume două linguriţe, în cazul copiilor, şi două linguri, pentru adulţi. Tratamentul se urmează cursiv 21 de zile, cu nouă zile pauză şi se reia apoi. Se poate realiza şi pe perioada de vară, mai ales în cazul unor carenţe mari de calciu.

Recomandări

OSTEO REPAIR: asigură o mineralizare optimă şi o rezistenţă crescută a oaselor şi dinţilor. Ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos al copiilor. Indicat în fragilitate osoasă, osteoartrită, osteomalacie şi rahitism. Administrare: câte o capsulă de trei ori pe zi.
AGARICUS BLAZEI MURILL: datorită conţinutului bogat în vitamina D, obţinută prin uscarea la soare a acestor ciuperci, acesta contribuie la absorbţia calciului în organism, stimulând totodată producţia osoasă. Administrare: una-două pliculeţe pe zi. De-a lungul zilei se consumă minimum 1,5 litri de apă.
NEEM: este util în toate afecţiunile stomatologice (inflamaţii, infecţii), fiind totodată un detoxificant sangvin. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.
APĂ DE ARGINT COLOIDAL: este extrem de binevenită atunci când există probleme dentare. Poate fi folosită în cazul în care există carii, fiind totodată un antibiotic puternic, putând întări şi sistemul imunitar. Administrare: trei linguri pe zi.
ULEI EUCALIPT: în cazul unei dureri puternice la un dinte se poate efectua un masaj uşor la rădăcina dintelui.

Sfat! Alimentele rafinate (zahăr alb, făină albă, ulei rafinat) inhibă depunerea calciului în oase, de aceea este mai bine să renunţaţi la acestea.