Main menu

header

de Mariana Borloveanu

Cu toţii ştim că cele mai de temut dureri pentru oricine sunt durerile de inimă. Important este însă să ştim să le diferenţiem de orice alte neplăceri care apar în acea zonă şi deci să cunoaştem cauza înainte de a aplica un tratament. Maica Ambrozia de la Schitul Jgheaburi a păstrat, spre folosul nostru, mai multe leacuri mănăstireşti, care ajută la calmarea durerilor cardiace.

Nu vă panicaţi!
Durererile cardiace apar, în general, după un efort fizic, după o perioadă de stres sau în urma unor emoţii sau a expunerii îndelungate la frig. Dacă neplăcerea se declanşează din senin, aceasta are aproape întotdeauna o altă cauză decât cea cardiacă. Din păcate, la orice durere în piept, oamenii se panichează, căci o pun pe seama inimii, dar trebuie ştiut că nu orice problemă toracică înseamnă că inima este de vină. Iată şi alte cauze: infecţii pulmonare severe, probleme digestive sau de natură reumatică, junghiuri intercostale, probleme cu articulaţiile, esofagul, sternul, coloana vertebrală sau sânii. Există şi cazuri în care durerile toracice sunt cauzate de anxietate sau de atacuri de panică, fără să aibă niciun temei medical.

Poate duce la infarct
Spre deosebire de aceste neplăceri, durerea cardiacă este însoţită de palpitaţii şi nu dispare, dar nici nu se accentuează la schimbarea poziţiei corpului. Dacă se modifică din punct de vedere al intensităţii, puteţi fi siguri că aveţi de-a face cu o nevralgie intercostală.
Spre deosebire de alte dureri din zona toracelui, durerea cardiacă este puternică, nu prelungită. Dacă nu dispare într-un interval scurt de timp, poate duce la apariţia infarctului miocardic.

Seminţele de muştar stopează ateroscleroza
Dacă aveţi muştar în grădină, culegeţi seminţele galbene, care sunt bine coapte, când planta ajunge la maturitate. Dacă nu, vă puteţi procura seminţe de muştar şi de la magazinele de produse naturiste. Pentru a elimina efectele nedorite ale aterosclerozei se ţine această cură timp de 30 de zile: se vor lua două linguri cu seminţe de muştar pe zi, adică una dimineaţa, înaintea micului dejun, şi una seara, înainte de cină. Mare atenţie! Seminţele se înghit întregi, fără a le zdrobi între dinţi, iar dacă vă este greu să suportaţi gustul beţi puţină apă. Această cură se ţine pe parcursul unui an, o lună da, două luni nu. Pentru eficientizarea tratamentului se va urma şi o cură de o lună cu ceai de vâsc - la 250 ml apă clocotită adăugaţi o linguriţă cu plantă şi lăsaţi la infuzat timp de cinci minute. Se vor bea două căni cu ceai pe zi, timp de 30 de zile. Această cură se ţine doar de două ori pe an. Pe lângă reglarea circulaţiei sangvine, tratamentul cu boabe de muştar şi cu ceai de vâsc stopează evoluţia aterosclerozei şi contribuie la menţinerea elasticităţii vaselor de sânge.

Merele susţin inima
Pentru o bună tonifiere a vaselor sangvine şi a muşchiului cardiac, încercaţi să combinaţi tratamentul cu miere (de preferinţă din flori de tei sau de pădure) cu cel pe bază de fructe şi legume. Consumaţi zilnic o linguriţă cu miere după fiecare masă principală, deoarece aceasta poate preveni în multe dintre afecţiunile cordului, inclusiv în dureri şi palpitaţii. De asemenea, trei mere crude, mâncate zilnic înainte de mesele principale, sau 50 g de gem de mere ori marmeladă stimulează funcţionarea inimii, fiind cu precădere benefice persoanelor al căror cord este slăbit. Această cură se poate urma pe timp nelimitat.

Sparanghel pentru cardiopatie ischemică
Pentru tonifierea inimii şi pentru stoparea durerilor date de angina pectorală se recomandă consumarea a 500 g struguri pe zi, într-una sau mai multe mese, sau două pahare cu suc proaspăt de struguri, consumat între mese. Atât fructele, cât şi sucul lor sunt la fel de bune în cure de şase-şapte zile, consecutiv, pe lună. Acest tratament este foarte eficient şi în ameliorarea stenozei mitrale.
Bolnavii diagnosticaţi cu cardiopatie ischemică pot scăpa de chinuitoarele dureri toracice consumând de trei ori pe zi, la un sfert de oră după masă, un cocteil din 200 ml suc proaspăt de sparanghel şi 100 g de miere. Preparatul se ţine la frigider şi se consumă pe parcursul unei săptămâni.

Tensiunea oscilantă, învinsă de sunătoare

Cea mai nefericită situaţie legată de tensiune apare atunci când aceasta este oscilantă, valorile sale fiind ba la nivel foarte mare, ba la unul foarte mic, brusc. Pentru a o regla, pe o perioadă îndelungată, vă recomandăm un cocteil cardiac din sunătoare şi miere. Se pune la fiert un litru de apă de izvor (care să nu conţină clor), iar când apa începe să clocotească se adaugă un pumn cu floare de sunătoare. Se fierbe zece minute şi apoi se lasă să se răcească. Se strecoară şi se combină cu 200 ml rachiu natural de mere, dublu rafinat, apoi se toarnă totul peste un kilogram de miere de tei. Se amestecă bine, până la omogenizarea completă şi se toarnă în sticle. Se iau trei linguri pe zi, înainte de mesele principale, iar tratamentul se urmează zece zile pe lună, timp de două luni. Se pot ţine maximum trei astfel de cure într-un an.

Introduceţi legume verzi în meniul zilnic

Toţi cei care suferă de afecţiuni ale cordului sunt sfătuiţi să introducă în alimentaţia de fiecare zi cât mai multe alimente bogate în vitamina E, în principal legumele verzi şi cu precădere varza. Consumul acestora stimulează funcţia cardiacă prin creşterea gradului de oxigenare a inimii.