Main menu

header

de Elena Şerban

Morcovii nu sunt buni doar pentru că potolesc foamea fără să adauge niciun gram la corpul celor care îi consumă, ci au şi avantajul că purifică sângele şi păstrează un nivel optim al presiunii acestuia. De asemenea, în cazul în care aveţi tensiunea mare, potasiul conţinut de legumele preferate de iepuri vă ajută considerabil.

Îmbunătăţesc vederea
Pe lângă potasiu, morcovii conţin betacaroten, vitaminele B3, C şi E şi o serie de antioxidanţi. Betacarotenul este transformat de ficat în vitamina A, contribuind astfel la îmbunătăţirea vederii. De asemenea, el luptă cu tumorile şi chiar cu o serie de boli cronice. Antioxidanţii anulează efectele nocive ale expunerii la soare. Astfel, o cură de cel puţin o lună cu suc de morcovi are capacitatea de a reda frumuseţea unei epiderme uscate.
Vitaminele B3, C şi E, dar şi potasiul, calciul, fierul, sodiul şi iodul au capacitatea de a purifica şi de a revitaliza sângele. Fibrele solubile, ce se găsesc în morcovi, reduc colesterolul rău şi îl măresc pe cel bun, prevenind formarea cheagurilor de sânge şi a bolilor de inimă.

Vin de hac colicilor intestinale
Medicii recomandă această legumă contra anemiei, a hipovitaminozelor, a tulburărilor metabolice, a constipaţiilor şi a hemoroizilor.
Consumul frecvent de morcovi ajută digestia şi sporeşte producţia de salivă. Sucul acestei legume este un remediu pentru colită, ulcer peptic, colici intestinale şi dispepsie. De asemenea, dacă este combinat cu zeama de lămâie şi de spanac, este foarte eficient şi în caz de constipaţie.

Gătiţi, sunt mai nutritivi

Spre deosebire de alte legume, morcovii ar trebui gătiţi pentru a-şi spori calităţile. Astfel, dacă în cazul unui morcov crud, doar 25% din betacaroten se converteşte în vitamina A, un morcov gătit are aproape 50% din betacaroten de transformat. Pe de altă parte, dacă este consumat crud, are efect vermifug, distrugând rapid viermii intestinali, mai ales în cazul copiilor. În stare crudă însă, această legumă are dezavantajul că provoacă gaze.
Este bine de ştiut că morcovii ar trebui fierţi întregi şi abia apoi tăiaţi. De asemenea, pentru că cele mai multe substanţe nutritive se găsesc în coajă şi imediat sub aceasta, se recomandă îndepărtarea unui strat cât mai subţire înainte de a fi preparaţi.

„Vaccin“ împotriva hepatitei B

Un cercetător german a descoperit în codul genetic al morcovului genele hepatitei B, care răspund de sinteza antigenului folosit în vaccinul contra acestei afecţiuni. De aceea, vaccinul împotriva hepatitei B poate fi înlocuit cu succes cu obişnuitul morcov. Cercetările vor continua însă pentru a se observa dacă un morcov pe zi poate fi echivalentul unui vaccin.

Pont! Un morcov pe zi este suficient pentru a-i servi organismului unui copil o parte din necesarul de vitamine şi de microelemente.

De reţinut! Sucul ajută la o mai bună absorbţie a calciului, iar supa este un remediu eficient pentru diaree.