Main menu

header

de Dana Purgaru

Una dintre cel mai cunoscute arome, vanilia, nu este folosită numai ca mirodenie, ci şi ca medicament cu multiple întrebuinţări. De altfel, aztecii condimentau ciocolata cu vanilie pentru creşterea apetitului sexual, iar indienii o foloseau ca remediu pentru bolile de inimă. Alte popoare obişnuiau să o consume deoarece, spuneau ele, reducea frica, depresia şi oboseala.

Păstăi dintr-o orhidee tropicală
Vanilia este originară din Mexic şi face parte din categoria mirodeniilor. Ea se trage, de fapt, dintr-o orhidee tropicală care se agaţă de trunchiurile copacilor şi se hrăneşte cu seva acestora. Planta poate atinge o lungime de zece metri şi din florile sale galbene, care trăiesc numai o zi, se formează păstăi de 15-20 cm lungime, care, din galben-verzui, în cinci-şase luni, devin negre.
Ca mirodenie, vanilia este folosită în cofetărie şi în patiserie, dar şi în îngheţate şi băuturi.

Neutralizează efectul radicalilor liberi
Vanilia are o acţiune antioxidantă, ceea ce o face să fie de un real ajutor în prevenirea şi tratarea unor forme de cancer. Uleiul esenţial de vanilie neutralizează efectul radicalilor liberi, care sunt vinovaţi de fenomenul de oxidare a celulelor ce stă la baza apariţiei multor afecţiuni. Administrarea consecventă a uleiului scade tensiunea arterială, combate insomnia şi depresia şi relaxează sistemul nervos. Esenţa ajută şi la tratarea disfuncţiilor erectile, a impotenţei şi a frigidităţii.

Pont! Adăugarea vaniliei în dieta zilnică este de mare ajutor în reglarea ciclului menstrual.