Main menu

header

de Elena Şerban

Bronşitele, constipaţiile, gripa, hipertensiunea, răceala, litiaza renală sunt doar câteva dintre afecţiunile care se pot vindeca mai uşor dacă, în timpul tratamentelor alopate, pacienţii consumă şi sfeclă roşie.

Înlătură anemia
Sfecla roşie conţine cantităţi însemnate de fier, motiv pentru care tratează anemia, dar şi betanină, săruri de potasiu (reglează tensiunea arterială şi nivelul de colesterol), cupru, zinc sau mangan. Un nivel redus de cupru poate avea drept consecinţă încărunţirea precoce a părului, poate îngreuna procesul de consolidare a fracturilor şi, în aceeaşi măsură, poate provoca dereglări în activitatea pancreasului. Lipsa zincului face ca funcţionarea organelor reproducătoare să fie deficitară. De asemenea, fără zinc, apetitul sexual scade, coşurile şi punctele negre apar frecvent, iar numărul firelor de păr care cad este într-o permanentă creştere. Lipsa de zinc mai poate afecta vederea şi provoca infarctul miocardic. Manganul este o altă substanţă fără de care funcţionarea organismului nu ar fi corespunzătoare. În cazul în care acesta nu este la nivelul necesar, ficatul poate fi atacat de distrofie adipoasă, iar nivelul zahărului în sânge creşte.

Eficientă în bronşită cronică
Pentru că suntem în plin sezon rece şi răcelile şi gripele se întâlnesc la tot pasul, este indicat să fiţi pregătiţi cu un preparat realizat din suc de sfeclă, suc de roşii, suc de lămâie, suc de ceapă, mentă, sare, zahăr şi piper negru măcinat. Cantităţile de care aveţi nevoie sunt: 300 g suc de sfeclă, 200 g suc de roşii, sucul de la o lămâie, cinci linguri cu suc de ceapă, patru crenguţe de mentă, sare, zahăr şi piper negru măcinat (după gust). Amestecaţi aceste ingrediente şi, după două ore, scoateţi menta. Preparatul se bea cu înghiţituri mici, de câte 50 ml, între mesele principale.
Dacă răceala este combinată cu amigdalită daţi prin răzătoare o legumă crudă, de circa 200 g. Umpleţi un borcănel de 300 ml, adăugaţi una-două linguri cu oţet, apoi lăsaţi la macerat timp de trei ore, având grijă ca la fiecare jumătate de oră să amestecaţi. După cele trei ore stoarceţi sucul şi adăugaţi puţină miere. Faceţi gargară cu acest suc la fiecare două ore, până când se rezolvă problema.
Pentru a scăpa de guturai puneţi în nas picături de suc de sfeclă. Pentru cei mai mici, sucul se amestecă bine cu apă fiartă şi răcită, altfel ustură.
Şi în caz de bronşită cronică, sfecla roşie s-a dovedit foarte eficientă. În acest scop, stoarceţi sucul dintr-un kilogram de legumă şi amestecaţi-l cu un kilogram de miere, 500 ml vin roşu de casă, un pahar cu suc de morcovi şi un kilogram de piersici fără pieliţă, fără sâmburi şi feliate. Amestecaţi aceste ingrediente şi puneţi-le într-un borcan, care se introduce într-un vas cu apă călduţă. Fierbeţi 12 minute, având grijă ca, după primul clocot, să preparaţi pe baie de aburi. Pe parcurs amestecaţi cu o lingură de lemn. Preparatul se păstrează în frigider. Beţi câte 75 g dimineaţa, pe stomacul gol, după care mâncaţi o bucăţică de unt.

Prelungeşte viaţa pacienţilor
Folosirea sucului de sfeclă se pare că are efect benefic şi în tratarea cancerului. Motivul îl reprezintă pigmenul care dă şi culoarea specifică (roşu), care nu vindecă de cancer, dar prelungeşte viaţa pacientului. Pentru a avea acest efect, este obligatoriu să se bea în fiecare zi 250-300 ml de zeamă proaspătă sau fiartă. Cel mai mare avantaj al acestui „colorant” natural este acela că nu se descompune prin fierbere decât după două ore de la preparare.
Dacă suferiţi de hipertensiune, din cauza căreia pot fi afectate mai multe organe, fitoterapia oferă o serie de reţete cu sfeclă, una dintre cele mai eficiente fiind următoarea: se amestecă o cană cu suc din această legumă cu o cană cu miere. Se beau câte două linguri de trei ori pe zi.
Pentru dureroasa litiază renală, o metodă foarte eficientă de eliminare a calculilor renali este consumul unui preparat realizat astfel: feliaţi subţire patru sfecle de mărime medie, curăţate, în prealabil, de coajă. Puneţi-le într-un borcan de trei litri, peste care turnaţi apă rece de izvor sau de fântână. Aveţi grijă să lăsaţi deasupra un gol de 6 cm. Acoperiţi gura borcanului cu un strat de tifon şi lăsaţi borcanul la temperatura camerei timp de opt zile, amestecând conţinutul zilnic cu o lingură de lemn. Lichidul se strecoară în alt vas şi se păstrează în frigider. Preparatul se bea fără restricţii timp de cel puţin şase luni sau până la eliminarea pietrelor. Aveţi grijă ca pe parcursul tratamentului să vă preparaţi cantităţi noi de lichid, astfel încât să nu fiţi nevoiţi să faceţi pauză.

Salată vs alcoolism

Problema alcoolismului este una dintre cele mai frecvente în ultimii ani. De la adolescenţi la vârstnici, tot mai mulţi oameni îşi petrec timpul cu... băutul. Pentru că poate deveni o problemă socială, în afară de una de sănătate, se încearcă din răsputeri diverse reţete prin care vicioşii să renunţe la acest obicei. Una dintre ele se bazează pe suc şi salată de sfeclă. Cu 30 de minute înainte de mesele principale se beau 100 ml de suc de sfeclă, iar în timpul meselor se mănâncă salată din această legumă, proaspătă, fiartă sau coaptă.

Rezolvă constipaţia

Dacă suferiţi de constipaţie puneţi la fiert cinci litri de apă de izvor sau de fântână. Când dă în clocot, adăugaţi 500-700 g de sfeclă tocată şi apoi luaţi de pe foc. Lăsaţi la infuzat trei ore şi, după ce strecuraţi, amestecaţi cu 150 g zahăr şi o linguriţă cu drojdie uscată. Puneţi într-un loc cald, pentru 36 de ore. Beţi din acest lichid câte o cană în fiecare zi înainte de micul dejun. În perioada acestei cure renunţaţi total la alcool!

Ponturi!
- Un leac bun în lupta cu parodontoza este aplicarea pe gingia bolnavă a unui terci obţinut din sfeclă dată prin răzătoarea mică. Pasta de sfeclă se ţine pe zona afectată o jumătate de oră. Tratamentul trebuie repetat câteva săptămâni.
- Arsurile se vindecă rapid dacă se pun pe zona afectată frunze de sfeclă strivite în palme.
- După usturoi, sfecla roşie ocupă locul al doilea în topul vegetalelor care conţin cel mai mult fier.