Main menu

header

de Elena Şerban

Încă din copilărie, oamenii sunt învăţaţi să mănânce fructe pentru a-şi spori cantitatea de vitamina C, care apără organismul de boli. Se ştie că citricele, kiwi sau măceşele conţin cantităţi mari din această vitamină, dar există şi alte fructe, mai puţin cunoscute la noi, ce au această proprietate. Una dintre ele este acerola sau vişina de Barbados.

La fel de multă provitamina A ca şi morcovul
Provenind din zona Caraibelor, acerola este răspândită spre sud până în Peru şi regiunea Bahia din Brazilia, iar spre nord până în Mexic şi Texas, dar şi în India. Face parte din familia Malpighiaceae şi este un arbust sau pom mic, fructifer, peren, care creşte până la înălţimea de trei metri şi are o coroană bogată.
Fructul este sferic şi are o culoare roşie intensă. Nu este mai mare de 1,5 cm. Pulpa este zemoasă, iar gustul este în aceeaşi măsură dulce şi acru, însă deosebit de plăcut.
Oamenii de ştiinţă au reuşit să demonstreze, în urma studiilor, superioritatea fructului de acerola în comparaţie cu altele în ceea ce priveşte cantitatea de vitamina C. Astfel, dacă 100 g de portocale conţin 50 mg de vitamina C, aceeaşi cantitate de acerola conţine însă de la 1.500 la 5.000 mg.
Fructul mai înglobează şi alte substanţe, cum ar fi provitamina A (comparabil cu morcovul), magneziu, niacin, acid pantotenic, potasiu şi vitaminele B1 şi B2.

Previne ateroscleroza
Conţinutul de vitamine al acerolei este cel mai ridicat înainte de maturitate şi, din această cauză, se recoltează necoaptă.
Consumul de acerola tratează eficient scorbutul (boală cauzată de lipsa de vitamina C), previne bolile de inimă, ateroscleroza, formarea de cheaguri de sânge şi preîntâmpină apariţia cancerului. În zona din care provine, vişina de Barbados este folosită şi pentru a trata răceala, ulcerul de decubit, hemoragiile retiniene, depresiile şi febra fânului. De asemenea, există teoria, nedemonstrată încă ştiinţific, că acerola poate întârzia formarea cariilor dentare.

De reţinut! Fructul se mănâncă, de obicei, proaspăt, dar poate fi utilizat şi la prepararea de gemuri, jeleuri şi sucuri.

Pont! Foarte mulţi sportivi consumă înaintea competiţiilor acerola, deoarece acest fruct are capacitatea de a îmbunătăţi rezistenţa fizică, fără a avea reacţii adverse.