Main menu

header

de Elena Diaconu

Smochinele se numără printre primele fructe cultivate de oameni, fiind originare din Asia Mică. Ele s-au răspândit rapid în întreaga zonă mediteraneană, aria de cultivare extinzându-se din ce în ce mai mult. Pot fi consumate atât proaspete şi coapte, cât şi uscate, ca atare sau în compoturi. Pe lângă faptul că sunt zemoase, dulci şi delicioase, conţin numeroase vitamine (A, B1 şi B2, C) şi minerale (calciu, fier, fosfor, sodiu, potasiu şi mangan) necesare organismului. Persoanele care mănâncă zilnic trei-patru astfel de fructe îşi asigură aportul necesar de fibre, fier şi calciu.

Apără aparatul cardiovascular
Atât smochinele proaspete, cât şi cele uscate sunt recomandate persoanelor care suferă de astm. Vitamina A umezeşte membranele mucoase, în timp ce vitamina C menţine sistemul respirator hidratat. Pentru beneficiu maxim aveţi nevoie de trei smochine uscate, pe care trebuie să le lăsaţi toată noaptea într-un recipient curat, plin cu apă. Ele se vor înmuia şi se vor rupe în bucăţele, lucru care ajută la eliberarea unor vitamine şi minerale în apă. Dimineaţa beţi lichidul şi mâncaţi smochinele pe stomacul gol, pentru a permite nutrienţilor să ajungă mai repede în sânge. Tratamentul contribuie la creşterea imunităţii şi la prevenirea atacurilor de astm.
De asemenea, aceste fructe previn apariţia hipertensiunii arteriale. Aceasta este cauzată de consumul ridicat de alimente care conţin sodiu, asociat cu un aport scăzut de alimente bogate în potasiu. Cinci-şase smochine conţin aproximativ 900 mg de potasiu, adică aproape 20% din aportul necesar zilnic şi de două ori conţinutul de potasiu dintr-o banană mare. Aşadar, nivelul optim de potasiu este asociat cu o scădere a tensiunii arteriale, acest mineral fiind esenţial pentru o bună funcţionare a aparatului cardiovascular.

„Topesc” pietrele la rinichi
Smochinele sunt un remediu natural bun pentru tratarea pietrelor la rinichi, fie că sunt consumate ca atare, fie sub formă de suc. Vă vom prezenta un tratament care poate fi urmat până la ameliorarea simptomelor. Dimineaţa, la micul dejun, se poate opta pentru cereale integrale amestecate cu smochine uscate, după care se bea o cană cu apă. De asemenea, şi sucul preparat din smochine proaspete (35 ml) este recomandat atunci când suferiţi de colici renale. În ceea ce priveşte masa de prânz, pe lângă alimentele pe care obişnuiţi să le consumaţi în mod regulat, includeţi şi o salată din smochine uscate, tăiate mărunt, la care adăugaţi, proporţional, suc de afine. Mâncaţi o cină sănătoasă, echilibrată, cu două-trei smochine proaspete ca desert. Înainte de culcare, fierbeţi două smochine într-o cană cu apă. După ce s-au făcut, scoateţi-le şi beţi apa seară de seară, timp de 30 de zile.

Distrug negii şi abcesele
Dacă aveţi probleme din cauza negilor sau a abceselor puteţi folosi smochinele ca remediu. Pentru abcese încălziţi o jumătate de smochină proaspătă, apoi aplicaţi-o pe zona afectată, cu miezul spre interior, şi fixaţi-o cu un pansament. După câteva ore, încălziţi cea de-a doua jumătate pentru a o înlocui pe prima. Faceţi acest lucru cel puţin o dată pe zi.

Pont! Potrivit medicilor, e mai bine să consumaţi smochine uscate, deoarece conţin mai mult calciu decât cele proaspete.

Atenţie! Nu consumaţi mai mult de trei-patru smochine deodată, pentru că au un puternic efect laxativ, fiind contraindicate persoanelor care suferă de diaree acută sau cronică. Smochinele nu sunt recomandate nici diabeticilor, din cauza conţinutului mare de zahăr.