Main menu

header

de Ana Trifan

Hibiscusul este o plantă care creşte în regiunile calde, tropicale şi subtropicale. Aparţine familiei Malvaceae, din care fac parte arborele de cacao, baobabul şi bumbacul. Foarte apreciat ca plantă ornamentală, datorită frumuseţii sale, hibiscusul este folosit cu succes şi la gătit, dar şi în medicina naturistă.

Elimină grăsimea de pe artere
Un studiu realizat recent a demonstrat faptul că persoanelor care beau zilnic ceai de hibiscus le scade tensiunea arterială în mai puţin de o lună.
De asemenea, ceaiul de flori de hibiscus conţine antioxidanţi care ajută la reducerea depozitelor de grăsimi instalate pe artere şi scade nivelul colesterolului rău din sânge. De aceea, este foarte indicat în prevenirea şi tratarea afecţiunilor cardiace. Este şi un bun antioxidant şi preîntâmpină degradarea celulelor.

Are efect diuretic
Cei care ţin diete sau care au probleme cu rinichii pot bea infuzie de hibiscus, neîndulcită, pentru a se bucura de efectele diuretice ale acesteia. În plus, încă din cele mai vechi timpuri, planta a fost folosită ca stimulent pentru stomac, deoarece stimulează digestia şi îndepărtează gazele şi constipaţia. Datorită acestor proprietăţi este un bun supliment pentru cei care vor să slăbească.

„Botox din plante” împotriva ridurilor
Extractul de hibiscus este folosit în industria cosmetică, pentru efectele sale asemănătoare botoxului. Acţionează ca emolient pentru dermă, având în acelaşi timp efect calmant şi tonic. Este supranumit „botox din plante”, datorită fermităţii pe care o conferă pielii şi a capacităţii de a netezi ridurile, redând aspectul de ten tânăr şi strălucitor.
Tot pentru frumuseţea şi protecţia pielii este indicat să beţi ceai de hibiscus, care e bogat în mucilagii şi zaharuri sănătoase.

Nu conţine cofeină
Fiertura de hibiscus este bogată în vitamina C, are un gust şi un miros plăcut, precum şi o culoare vibrantă şi, spre deosebire de majoritatea ceaiurilor, nu conţine cofeină. Pentru a o prepara, puneţi o lingură cu flori uscate sau două pliculeţe într-un sfert de litru de apă. Fierbeţi timp de un minut, răciţi şi beţi. Îi puteţi adăuga miere, pentru a o îndulci. În caz că vreţi să folosiţi ceaiul pentru a vă ţine în frâu tensiunea arterială, dublaţi cantitatea de flori. Beţi în fiecare dimineaţă câte o cană.

Stimulează creşterea părului

Pentru a face un tratament pentru păr, pe bază de hibiscus, puneţi o mână cu flori şi frunze uscate într-un castron, împreună cu o cană cu apă fierbinte. După ce planta s-a înmuiat, amestecaţi cu un blender până obţineţi o pastă groasă. Puteţi folosi amestecul ca şampon natural sau îl puteţi adăuga în şamponul cu care obişnuiţi să vă spălaţi. Masaţi scalpul timp de cinci minute, pentru a putea beneficia de efectele acestei plante. Pielea capului va fi mai sănătoasă, veţi scăpa de mătreaţă şi de toxine şi veţi stimula creşterea părului.

De reţinut! Ceaiul de hibiscus este renumit şi pentru faptul că este un bun remediu împotriva spasmelor şi un tonic pentru sistemul nervos.