Main menu

header

de Mariana Borloveanu

Numeroasele beneficii nutriţionale pe care ni le oferă consumul de dovleac sunt încununate de gustul şi de aroma sa unice de care ne putem bucura, luându-ne în acelaşi timp porţia de sănătate. Medicina tradiţională chineză a demonstrat proprietăţile curative ale dovleacului cu multe sute de ani în urmă, considerându-l un anticancerigen şi un antioxidant de excepţie.

Mierea, un balsam pentru organe
Toate tipurile de miere ajută la refacerea celulei hepatice, însă cea de dovleac este de departe cea mai indicată, datorită complexului de vitamine B şi a acizilor graşi nesaturaţi pe care îi conţine. Aceasta se obţine dintr-un dovleac de trei-patru kilograme şi două kilograme de miere de salcâm sau două kilograme de zahăr brun. Se spală bine dovleacul, i se taie un capac pe unde se scot seminţele cu ajutorul unei linguri din lemn şi se umple cu miere sau cu zahăr brun, până când mai rămân două-trei degete până la marginea tăiată. Se pune capacul la loc, se lipeşte bine cu scoci, astfel încât să nu pătrundă aerul şi se lasă într-un lighean de bucătărie, la temperatura camerei, într-un loc întunecos, timp de zece zile. În acestă perioadă se adună sucul format, care se toarnă într-un vas curat. Se curăţă apoi dovleacul de coajă, iar ceea ce rămâne se pune în blender împreună cu sucul. Mierea formată se păstrează în borcane de sticlă în cămară. Tratamentul durează 30 de zile, luându-se câte o lingură cu 30 de minute înainte de mesele de dimineaţă şi de seară. Are efecte benefice în ciroză, afecţiuni cardiovasculare, protejând inima, edem pulmonar, constipaţie cronică şi oboseală.

Tinctura poate opri evoluţia tumorilor
Din dovleac se obţine şi o tinctură naturală, cu foarte bune rezultate în eliminarea calculilor biliari şi renali, dar şi în tratarea afecţiunilor tumorale. Aveţi nevoie de o legumă de 3 kg şi de 500 ml de alcool dublu rafinat. Tinctura se obţine după un procedeu identic cu cel de preparare a mierii de dovleac, numai că în locul mierii de salcâm sau al zahărului brun, în interiorul dovleacului se va pune alcoolul. În fiecare din cele 30 de zile, cât se lasă la macerat, dovleacul se agită bine de trei ori pe zi. La sfârşitul intervalului se amestecă totul în blender. Preparatul obţinut se strecoară printr-un tifon dublu, după care se pune în sticlă şi se păstrează la rece. Tratamentul durează zece zile, se face o pauză de o săptămână, apoi se ţine alte zece zile, luându-se trei linguri pe zi cu un sfert de oră înaintea celor trei mese principale.
Are efecte în adenom de prostată, ascită, litiază biliară şi dereglări hormonale.

Atenţie! Consumarea mierii şi a tincturii de dovleac este contraindicată persoanelor care suferă de gastrită, ulcer sau diabet în stadiu avansat.