Main menu

header

de Elena Şerban

Fie că sunteţi bolnavi de diabet sau doar vreţi să vă feriţi de această boală este bine să urmaţi un regim alimentar. Obligatoriu pentru diabetici şi preventiv pentru cei care vor să îşi păstreze sănătatea, acest regim trebuie urmat toată viaţa. Din lista alimentelor indicate nu lipsesc orezul brun, nucile, peştele, laptele şi lactatele degresate.

Nucile diminuează riscul îmbolnăvirii
Persoanele care sunt bolnave de diabet ar trebui să consume cât mai mult orez brun. Cea mai bună metodă prin care să nu uitaţi să îl includeţi în meniu este să înlocuiţi cu el orezul simplu, alb. Metodele de preparare sunt relativ asemănătoare, aşa că nu e cazul să vă faceţi griji. Şi persoanele care vor să evite această maladie trebuie să îşi facă un obicei din a mânca orez brun, pentru că acesta reduce riscul de diabet de tip II cu 16 procente.
Alte alimente indicate sunt nucile, alunele şi arahidele. Cel mai mare avantaj al acestora este că potolesc foamea aproape instantaneu (senzaţie cu care bolnavii de diabet se confruntă frecvent). Însă, în afara acestui lucru, aceste fructe lemnoase oferă organismului cantităţi importante de grăsimi sănătoase, magneziu şi fibre. De altfel, s-a dovedit ştiinţific faptul că arahidele reduc riscul instalării bolilor de inimă şi au capacitatea de a ţine colesterolul sub control.
De asemenea, unele cercetări arată că nucile diminuează riscul de diabet, dar şi riscul cardiovascular.

Spanacul, broccoli şi varza ajută la scăderea în greutate
Femeile care şi-au făcut un obicei zilnic din a consuma legume din familia cruciferelor, precum spanac, broccoli sau varză, au un risc mai scăzut să se îmbolnăvească de diabet. De altfel, consumul acestor legume ajută şi la scăderea în greutate, aspect esenţial în micşorarea riscului de diabet.
Nici peştele nu trebuie să lipsească de pe masă, deoarece este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Există totuşi anumite condiţii: să fie din speciile ce conţin acizi graşi (somon sau ton) şi să fie gătit prin fierbere, la grătar sau la aburi, şi nu prăjit. Conform unui studiu publicat, diabeticii care consumă mai mult peşte au un risc cardiovascular mai mic şi un nivel mai bun al colesterolului.
Nu uitaţi să beţi mult lapte şi să mâncaţi brânzeturi degresate! Un studiu efectuat pe un grup de bărbaţi a arătat că cei care consumau mai multe lactate prezentau un risc mai mic de diabet. De asemenea, alte cercetări au demonstrat că lactatele previn rezistenţa la insulină, ce duce la instalarea diabetului.

Pont! Mişcarea regulată îmbunătăţeşte modul în care insulina lucrează în organism pentru a controla nivelul glucozei.