Main menu

header

de Elena Şerban

Panariţiul este o infecţie ce se localizează în zona degetelor (în special de la mâini) şi este cauzată de un streptococ sau de un stafilococ. Aceştia pătrund în organism printr-o zgârietură cât de mică. O serie de plante medicinale, printre care arnica, bradul, cimbrul şi usturoiul le vin însă de hac.

Băi locale cu muşeţel
Arnica este o plantă din care se prepară o infuzie cu efecte benefice. Opăriţi o linguriţă cu flori uscate şi mărunţite într-o cană cu apă clocotită şi, după 15 minute, faceţi băi la degete cu soluţia obţinută.
Muşeţelul este şi el util - preparaţi o infuzie (o linguriţă cu plantă la o cană cu apă), pe care o folosiţi pentru băi locale la degete.

Comprese cu ceapă
Nu doar plantele utilizate singure sunt de efect în tratarea panariţiului. Există anumite combinaţii care pot îndepărta neplăcutele răni de pe pielea degetelor. Iată trei dintre acestea:
1. amestecaţi 20 g de coada-calului, 20 g de traista-ciobanului, 20 g de căţei de usturoi, 20 g de seminţe de mac, 20 g de ace de brad şi 20 g de cimbru. Fierbeţi într-o cană cu apă rece o lingură din acest amestec timp de un sfert de oră. După acest interval, înmuiaţi câteva bucăţi de pânză curată în decoct şi aplicaţi pe degetele afectate;
2. un alt ceai cu efecte benefice este cel preparat din câte 20 g de lumânărică, ceapă şi sclipeţi. Aceste trei ingrediente se fierb zece minute în 300 ml de lapte. După ce au fiert adăugaţi şi un gălbenuş. Preparatul este folosit pentru comprese, care se ţin peste zona afectată de panariţiu;
3. amestecaţi 30 g de flori de arnică, 30 g de flori de muşeţel, 20 g de scoarţă de stejar, 20 g de rizom de obligeană şi 10 g de flori de levănţică. Opăriţi cu o cană cu apă clocotită o lingură din acest amestec şi faceţi băi locale cu infuzia obţinută.