Main menu

header

de Liliana Simidon

Endometrioza reprezintă dezvoltarea unor celule asemănătoare celor care se formează în interiorul uterului în alte zone precum trompele uterine sau ovare. Afecţiunea este însoţită de dureri şi poate duce la infertilitate.

Excesul de estrogen, una dintre cauze
Simptomele endometriozei includ: dureri în zona pelviană şi lombară (pot apărea înainte de declanşarea menstruaţiei şi pot continua câteva zile după terminarea acesteia, dar şi în timpul ovulaţiei, al actului sexual şi pe parcursul evacuării urinei sau a scaunului), flux menstrual foarte abundent sau chiar sângerare între menstruaţii, stare de oboseală, tulburări de digestie (indigestie, diaree, constipaţie) şi senzaţie de greaţă. Se poate ajunge până la infertilitate.
Medicina alopată nu a identificat cu exactitate ce anume cauzează instalarea endometriozei. Cu toate acestea, există câţiva factori direct implicaţi: excesul de estrogen, deficitul de progesteron, cel de magneziu, de acizi esenţiali graşi (dietă săracă în seminţe proaspete, nuci şi cereale), consumul excesiv de grăsime animală, stresul combinat adeseori cu hipoglicemie, dezechilibrul hormonal, excesul de alcool şi cofeină şi ereditatea.

Traista-ciobanului, folositoare în afecţiunile feminine
Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi, dacă sunteţi afectate, este să reduceţi consumul de carne. Studiile au arătat că femeile care consumă mai ales carne roşie şi mezeluri prezintă un risc crescut de a face endometrioză. Mâncaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete şi urmăriţi să aveţi o dietă cât mai echilibrată, din care să eliminaţi complet grăsimile hidrogenate, făina albă, alimentele prăjite, zahărul, carbohidraţii rafinaţi, ciocolata şi ouăle. Beţi sucuri naturale, proaspăt stoarse, în special de struguri negri, mango, papaya şi ananas. Evitaţi însă plantele şi alimentele care conţin fitoestrogeni din plin, precum lemnul-dulce şi soia.
De asemenea, pentru a menţine sub control echilibrul hormonal, trebuie apelat la remedii care conţin fitoprogesteroni. Aceştia nu au efecte secundare, aşa cum se petrece în cazul administrării hormonilor de sinteză. Dintre toate plantele, yamul sălbatic conţine cea mai mare cantitate de fitoprogesteroni. Este necesară o cură de minimum trei luni (cu 0,5 g de plantă, de trei ori pe zi).
Vitexul (denumit popular „lemnul lui Avram”) şi Cimicifuga refac echilibrul hormonal în cazul în care există un deficit de progesteron. Acestea mai pot fi folosite pentru tratarea chisturilor ovariene, a fibroamelor uterine, în cazul hipermenoreei sau pe perioada menopauzei. Traista-ciobanului e cunoscută pentru tratarea bolilor specific feminine (dereglări şi dureri menstruale, sângerări abundente şi menopauză). Din aceasta şi din zmeur se prepară un decoct şi se beau câte două-trei căni pe zi.
Mişcarea realizată cu regularitate reduce secreţia de hormoni estrogeni şi încetineşte astfel dezvoltarea endometriozei.
Pentru a elimina senzaţia de greaţă ce apare din cauza endometriozei, beţi câte o cană cu ceai de ghimbir.

Recomandări

FEMITONE - are efect curativ asupra endometrului (mucoasă uterină), reface echilibrul hormonal feminin şi funcţia ovarelor, diminuează fluxul menstrual abundent şi este binevenit pentru femeile aflate la menopauză. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.
SUPORT PREMENSTRUAL - echilibrează producerea de estrogeni şi progesteron, reglează fluxul menstrual şi ameliorează până la dispariţie durerea pelviană. Administrare: una-două capsule, de trei ori pe zi.
FEMIN CONFORT - recomandat în sindrom premenstrual, în tratamentul osteoporozei endocrine şi a dismenoreei. Administrare: o capsulă, de trei ori pe zi.
ASHOKA - tonic uterin, eficient în tratarea endometriozei, a hemoragiilor cauzate de fibroame uterine, chisturi ovariene, leucoree şi diminuează fluxul menstrual abundent. Administrare: una-două capsule, de trei ori pe zi.