Main menu

header

de Elena Nedelcu

Celebra varză murată în saramură nu se foloseşte numai la gătit şi pentru a alunga mahmureala, ci şi în alte scopuri medicale, deoarece este un foarte bun antianemic, revitalizant şi mai ales detoxificant.

Plină cu vitamina C
Murăturile puse toamna târziu la saramură îşi păstrează aproape neatinse calităţile curative. În urma procesului natural de fermentaţie, culturile de bacterii transformă zaharurile din legume şi produc nenumărate substanţe benefice şi nutritive, precum fitochimicalele sau izotiocianatul. Dar varza murată este bogată şi în vitamina C, vitamina B, vitamina E, fibre alimentare şi minerale, precum magneziu, acid folic, potasiu, calciu, fier şi iod. Numai 100 g de varză murată asigură un sfert din doza zilnică de vitamina C recomandată, iar două pahare pe zi cu zeamă de varză pot face minuni pentru persoanele anemice sau cele care suferă de hemoroizi.
Tot în timpul procesului de fermentaţie se formează şi acidul lactic natural, care inhibă dezvoltarea nedorită a florei bacteriene în intestine şi stimulează digestia. Un consum regulat de varză murată este benefic pentru sistemul digestiv, ajută la detoxificarea organismului şi previne instalarea cancerului la colon.

Proprietăţi afrodiziace
Conform unor studii recente, varza murată are şi proprietăţi afrodiziace şi duce la creşterea potenţei masculine. Un nutriţionist croat susţine că bărbaţii nu ar mai trebui să ia Viagra, ci ar trebui să consume de două ori pe zi varză murată. Un alt studiu a demonstrat că femeile care au mâncat acest aliment de cinci ori pe săptămână au prezentat un risc mult mai scăzut de a dezvolta cancer la sân. Acest beneficiu se datorează izotiocianatului, o substanţă care împiedică răspândirea cancerului de sân, dar şi de colon, prostată, plămâni şi ficat. Graţie conţinutului său de vitamina B12, încetineşte procesul de îmbătrânire, protejând sistemul nervos şi împiedicând pierderile de memorie.

Stopează febra la copii
Bunicii noştri foloseau cu succes varza murată pentru tratarea astmului bronşic. Pentru aceasta trebuie să faceţi salată de două ori pe zi, în care să amestecaţi şi ceapă sau usturoi.
Şi-a demonstrat calităţile şi în tratarea parodontozei - pentru această afecţiune mestecaţi de şase-opt ori pe zi câte trei-patru linguri cu varză murată tăiată mărunt.
Un remediu vechi pentru alungarea febrei la copii constă în aplicarea, pe tălpile acestora, a două linguri cu varză murată mărunţită. Se acoperă cu o pungă şi apoi cu şosete, iar peste 30 de minute se schimbă varza cu alta proaspătă. În caz de răni, arsuri, lovituri şi inflamaţii, locurile afectate se pansează cu terci din varză murată (obţinut prin zdrobire), pus între două straturi de tifon, care se schimbă de două-trei ori pe zi. Dacă apare o senzaţie puternică de arsură, clătiţi varza cu puţină apă fiartă şi răcită.

Zeama omoară limbricii

Moarea de varză (zeama de la murat) constituie, la rândul ei, un remediu simplu de tratare a litiazei biliare şi renale sau a gastritei cu aciditate scăzută. Beţi timp de două-trei săptămâni câte 150 ml de moare, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Acest tratament se poate aplica şi în cazul paraziţilor intestinali. Zeama de varză „drege” mahmureala - deoarece este sărată, vă va face să beţi multă apă, să vă hidrataţi intens, astfel încât să scoateţi alcoolul din sânge. Problemele ficatului sunt şi ele ameliorate dacă beţi de trei ori pe zi câte un păhărel cu „suc”, între mese, timp de câteva luni.

De reţinut! Zeama de varză murată ajută enorm în constipaţii - dacă este băută dimineaţa, pe nemâncate - sau în caz de diaree dacă se consumă în părţi egale cu suc de roşii proaspăt stors.