Main menu

header

de Liliana Simidon

Aftele sunt ulceraţii ale mucoasei bucale, întâlnite cel mai adesea la persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani. Acestea trec fără un tratament special, însă pot reveni periodic. De aceea este bine să apelaţi la tratamente naturiste pentru o vindecare mai rapidă şi pentru a preveni apariţia lor.

Nu sunt contagioase
Aftele pot apărea în urma unei muşcături accidentale, a unei zgârieturi cu periuţa de dinţi, a alimentaţiei excesiv de sărată, picantă sau fierbinte sau a unor mici leziuni produse în timpul tratamentelor stomatologice. De asemenea, substanţa numită sodium lauryl sulfat, folosită şi ca agent spumant în pastele de dinţi, dar şi aspartamul (îndulcitor pentru sucuri şi gume de mestecat) pot provoca apariţia aftelor. La fel şi sistemul imunitar slăbit, afecţiuni precum herpesul sau gingivita, lipsa vitaminei C şi alergia la anumite substanţe (de la substanţe conţinute în plombe până la anumite alimente sau ingrediente).
Aceste neplăcute ulceraţii îşi fac simţită prezenţa printr-o senzaţie de uşoară arsură şi disconfort care se intensifică, provocând dificultatea de a mesteca. Simptomele mai pot include febră uşoară şi umflarea zonei din jurul aftei, iar în cazurile severe se poate ajunge până la răni deschise, dureroase, însoţite de inflamarea ganglionilor limfatici.
Aftele nu sunt contagioase.

Clătiţi-vă cu infuzii de nalbă, pelin, gălbenele şi păpădie
Pentru tratarea şi prevenirea aftelor trebuie să descoperiţi, în primul rând, cauza şi să o eliminaţi, fie că este vorba despre schimbarea pastei de dinţi, renunţarea la un anumit aliment sau înlocuirea unei plombe dentare cu un alt material. Clătiţi-vă gura după fiecare spălare pe dinţi cu o soluţie salină obţinută prin adăugarea unei jumătăţi de linguriţă cu sare grunjoasă într-un pahar cu apă călduţă. Pentru clătire mai puteţi folosi infuzii de plante cu efect emolient şi antiseptic, precum: salvie, nalbă şi pelin, gălbenele şi păpădie sau flori de salcâm şi anghinare.
Urmăriţi să aveţi o dietă echilibrată, înlocuiţi, pe cât posibil, zahărul cu mierea, care favorizează reducerea aftelor şi renunţaţi la îndulcitori artificiali. Evitaţi alimentele sărate, picante şi foarte fierbinţi şi lăsaţi-vă de fumat. Consumaţi alimente bogate în vitamina A (ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor şi contribuie la refacerea mucoaselor), complexul B (stimulează creşterea şi vindecarea celulelor), vitamina C şi vitamina E, sub formă de ulei aplicat direct pe ulceraţie. În cazul în care deja aveţi afte evitaţi o perioadă citricele şi murăturile, deoarece sunt iritante.

Recomandări

TAKZEMA (tablete) - îmbunătăţeşte sistemul imunitar, contribuie la vindecarea aftelor, accelerând regenerarea pielii. Administrare: o tabletă de trei ori pe zi.
IMUPSORA (tablete) - are proprietăţi imunomodulatoare, detoxificante şi contribuie la regenerarea epidermei prin calităţile sale antioxidante. Administrare: o tabletă de trei ori pe zi.