Main menu

header

de Elena Diaconu

Ceaiul alb se obţine din mugurii şi din frunzele plantei Camellia sinesis, însă este prelucrat puţin, motiv pentru care îşi păstrează cei mai mulţi compuşi numiţi polifenoli. Datorită numeroşilor antioxidanţi pe care îi conţine e considerat un adevărat medicament naturist.

Distruge bacteriile
Ceaiul alb este un adevărat distrugător de bacterii şi virusuri datorită numeroşilor antioxidanţi pe care îi conţine. Aceştia au puterea de a întări sistemul imunitar, ameliorând simptomele răcelii şi gripei.
Flavonoizii, antioxidanţi hidrosolubili, s-au dovedit eficienţi în prevenirea cancerului de colon, de prostată sau de stomac. Aceştia inhibă dezvoltarea celulelor canceroase existente în corp şi preîntâmpină dezvoltarea de noi celule dăunătoare.

Reduce colesterolul rău
Ceaiul alb poate subţia sângele şi îmbunătăţi funcţia arterială prin scăderea presiunii arteriale. De asemenea, ajută la reducerea colesterolului negativ, menţine forma sănătoasă a arterelor şi previne blocarea fluxului sangvin. Astfel, ceaiul alb apără inima de bolile cardiovasculare şi protejează întregul sistem circulator.

Protejează de razele ultraviolete
Radicalii liberi, arsurile solare, stresul sau o dietă necorespunzătoare pot afecta vizibil aspectul pielii. Consumat cu regularitate, ceaiul alb protejează pielea împotriva razelor ultraviolete şi poate îmbunătăţi funcţia imunitară a celulelor pielii, potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Cleveland, Statele Unite ale Americii.

Creşte rezistenţa oaselor
Ceaiul alb poate creşte rezistenţa oaselor, datorită polifenolilor şi florului care se regăsesc în compoziţia lui. Rezultatele arată că persoanele care beau cel puţin două căni cu ceai pe zi, pe o perioadă lungă (minimum şase ani), au densitatea osoasă cu 6,2% mai mare decât cei care nu beau ceai.
Ceaiul alb are şi alte beneficii asupra organismului nostru: reduce stresul, oferind un plus de energie, şi poate chiar accelera metabolismul pentru a arde grăsimile mult mai repede.

Hidratează tenul
Iată ce mai puteţi prepara cu ceai alb
Tincturi din frunze: se pune 50 g la macerat în 100 ml alcool, timp de 7-10 zile (alcoolul este esenţial să acopere frunzele).
Comprese: se obţin prin îmbibarea unui tifon în tinctură de ceai alb. Compresele au rolul de a hidrata tenul şi se aplică pe faţă, în special în jurul ochilor. Are beneficii pe termen lung, prevenind îmbătrânirea prin întârzierea apariţiei ridurilor şi a liniilor specifice acestei zone.
Cataplasme: în combinaţie cu anasonul, ceaiul alb ajută la remodelarea siluetei, reducând depozitele grase. Se aplică direct pe piele, astfel obţinându-se un efect emolient. Pentru rezultate vizibile, cataplasmele se folosesc cel puţin o lună.

Prepararea şi servirea

Pentru obţinerea ceaiului fierbinte, mai întâi se clăteşte ceaşca sau ceainicul cu apă fiartă, după care se adaugă imediat frunzele de ceai. Înainte de a face infuzia, frunzele sunt înmuiate cu câteva picături de apă fierbinte, pentru a se elibera aroma. Pentru ceaiul alb Yin Zhen, timpul de infuzare este de 15 minute, iar pentru Pai Mu Tan este de şapte minute. Se înlătură frunzele, se amestecă lichidul, după care se serveşte. Ceaiul alb poate fi consumat şi rece. Există două modalităţi de preparare: prima constă în adăugarea a 10 g de plantă într-un ceainic peste care se toarnă o jumătate de litru de apă fierbinte. Se lasă trei-cinci minute la infuzat, după care se scot frunzele. Băutura obţinută se toarnă într-un pahar plin cu cuburi de gheaţă. Pentru a doua variantă de pregătire se pun într-un ceainic 10 g de ceai, după care se adaugă un litru de apă, la temperatura camerei. Ceainicul se ţine la frigider timp de 12 ore. Înainte de a fi servit, lichidul se strecoară şi se adaugă sirop de zahăr, în funcţie de preferinţe.

- Este indicat consumul a maximum trei căni cu ceai alb pe zi. Dacă măriţi doza, acesta inhibă absorbţia fierului, ducând la apariţia anemiei feriprive sau poate determina inflamarea mucoasei gastrice.