Main menu

header

de Ana Trifan

- De la acest copac din Asia, veşnic verde, se foloseşte tot

Mai puţin cunoscut decât Ginsengul sau alte plante asiatice folosite în medicina naturistă, Neem este totuşi unul dintre cele mai eficiente remedii, iar puterea sa vindecătoare se manifestă într-o serie extrem de largă de afecţiuni. Fiecare parte a acestui copac fascinant a fost folosită, din Antichitate până în timpurile moderne, pentru a trata sute de maladii diferite. Este venerat în India pentru proprietăţile sale tămăduitoare superioare, iar studiile recente au crescut interesul la nivel mondial în ceea ce priveşte produsele obţinute din acest copac veşnic verde, din Asia.

Antibacterian, antiinflamator şi analgezic
Prima utilizare a Neem este atribuită Indiei Antice. Sistemul de vindecare, vechi de secole, cunoscut sub numele de medicină ayurvedică, l-a utilizat ca pilon în formarea cunoscutei farmacii ayurvedice. De altfel, copacul a fost botezat „leacul satului”, datorită numeroaselor sale proprietăţi de vindecare. Cercetările ştiinţifice în curs validează ceea ce practicanţii medicinei vechi cunosc de milenii, faptul că Neem este o plantă deosebit de utilă, care poate rezolva sute de probleme de sănătate.
Scoarţa de copac, seminţele, frunzele, fructele, guma şi uleiurile din arborele de Neem conţin ingrediente care acţionează ca antivirale (distrug virusurile), antimicrobiene (inhibă dezvoltarea microorganismelor care cauzează boli), antibacteriene, antiinflamatoare, antitumorale, antipiretice (scad febra), analgezice, stimulante ale imunităţii, antihelmintice (distrug viermii parazitari) şi antiemetice (opresc greaţa şi vărsăturile).
Planta stimulează sistemul imunitar la toate nivelurile şi ajută, în acelaşi timp, organismul să lupte împotriva infecţiilor. Spre deosebire de antibioticele sintetice, Neem nu distruge bacteriile benefice din organism, aşa că este o alternativă netoxică la medicamentele clasice care, de multe ori, pot deveni dăunătoare corpului. De asemenea, acesta este şi unul dintre cei mai puternici detoxificanţi şi purificatori ai sângelui.

Potrivit în caz de psoriazis
Neem are un efect aproape magic asupra afecţiunilor cronice ale pielii, care, de multe ori, nu răspund la tratamentele medicale clasice. Negii, acneea, psoriazisul, impetigo şi chiar încăpăţânatele veruci se numără printre afecţiunile care se vindecă atunci când este utilizat un produs pe bază de Neem. Medicamentele clasice, utilizate pentru a trata aceste afecţiuni, pot produce reacţii adverse precum erupţii cutanate, alergii sau roşeaţă, ceea ce nu se va întâmpla dacă este utilizată această plantă miraculoasă. Mai multe studii aflate în desfăşurare urmăresc să demonstreze şi proprietatea sa de întinerire a pielii.
Afecţiunile scalpului, inclusiv mătreaţa, dar şi pierderea părului pot fi ajutate cu produse pe bază de Neem (şampoane, tincturi ori capsule). Astfel, indiferent dacă părul este uscat, deteriorat sau gras, pare să prindă viaţă după tratament.
Infecţiile, sângerarea şi inflamarea gingiilor pot fi tratate cu succes prin clătirea zilnică a cavităţii bucale cu apă de gură pe bază de Neem ori cu extract din frunzele acestuia adăugat în apă. De asemenea, în cazul mai multor persoane care sufereau de parodontoză, s-a observat o stopare a degenerării gingiilor.

Combate ciupercile şi paraziţii
În studiile de laborator s-a dovedit că Neem acţionează cu succes ca distrugător de ciuperci, paraziţi şi virusuri. Chiar dacă modul său de acţiune împotriva acestor „prădători ai corpului” nu este deocamdată pe deplin cunoscut, e clar că miraculosul copac face o treabă excelentă în a distruge intruşii. Spre deosebire de omologii săi chimici, Neem nu ucide flora intestinală benefică şi nici nu produce efecte secundare.
Aftele şi infestările cu candida sau cu virusurile herpetice sunt uşor de prevenit atunci când se utilizează Neem. Produsele pe baza acestuia s-au dovedit a acţiona cu succes şi în tratarea ulcerului gastric. Se pare că antihistaminele şi compuşii antibacterieni pe care îi conţine au capacitatea de a reduce inflamaţiile într-o serie întreagă de afecţiuni.

Acţionează pozitiv şi în problemele grave
Studiile urmăresc să demonstreze efectele benefice ale Neem în ceea ce priveşte unele boli grave, cum ar fi SIDA, cancerul, bolile de inimă sau diabetul.
În cazul SIDA se analizează compuşii imuno-modulanţi din Neem, care ar putea avea capacitatea de a stopa evoluţia acestei boli necruţătoare. Polizaharidele conţinute pot fi responsabile de creşterea producţiei de anticorpi, în timp ce alte elemente par a stimula funcţia imunitară prin consolidarea răspunsului celular imediat. Extractul din frunze şi capsulele sunt utilizate în tratarea acestei afecţiuni.
Neem a fost testat pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv cel de piele şi cel limfocitar, pentru care se folosesc creme pe baza acestei plante, dar şi produse care se iau intern. Polizaharidele şi limonoidele au capacitatea de a reduce tumorile.
În ceea ce priveşte diabetul, s-a dovedit că Neem reduce necesarul de insulină cu până la 50%, fără a modifica nivelul de glucoză din sânge. De aceea, guvernul indian a aprobat vânzarea acestei plante sub formă de capsule şi comprimate prin intermediul farmaciilor şi al clinicilor.
Abilitatea acestui arbore uimitor de a reduce tensiunea arterială ori nivelul ridicat al colesterolului, precum şi de a preveni apariţia cheagurilor de sânge sau a palpitaţiilor a fost demonstrată ştiinţific de cercetătorii indieni. Efectele antihistaminice ale unei substanţe numite nimbidin, găsită în frunze, determină vasele de sânge să se dilate, şi de aici apare capacitatea de a reduce tensiunea arterială. Pentru scăderea nivelului colesterolului se ia extract de frunze de Neem sau capsule regulat, timp de o lună.

Alungă oboseala cronică

Atunci când oboseala cronică este determinată de infecţii virale sau fungice, Neem este remediul care vă poate restabili starea de sănătate şi buna dispoziţie. De asemenea, problemele minore ale pielii, cum ar fi accidentări, entorse şi vânătăi, sunt uşor tratate cu loţiune pe baza acestui arbore, cu extract de frunze sau cremă aplicată local. Acestea pot bloca şi intervenţia negativă asupra dermei, determinată de razele UV.