Main menu

header

de Elena Nedelcu

Gastrita este o inflamaţie a mucoasei stomacale, care poate dispărea de la sine sau poate evolua către stări mai grave. Se manifestă prin crampe stomacale puternice, constipaţie sau diaree şi chiar sângerări în cele mai severe cazuri. Din fericire, aceste simptome pot fi tratate cu uşurinţă dacă excludeţi mâncărurile condimentate, produsele care conţin aditivi alimentari, fructele şi legumele care cresc aciditatea gastrică, dar şi alcoolul şi tutunul.

Muşeţelul calmează spasmele stomacale
Gastrita poate fi cauzată de diferiţi factori, printre care se numără: alimentele uscate, mesele luate la ore neregulate şi bogate în grăsimi, înfometarea, medicamentele în exces, stresul sau consumul excesiv de fructe şi de legume acide.
Bacteriile de la nivelul stomacului sunt şi ele responsabile pentru apariţia gastritei şi sunt provocate de stres şi de o alimentaţie necorespunzătoare.
Muşeţelul, datorită proprietăţilor sale antispasmodice, anestezice, dezinfectante şi antiinflamatorii, calmează spasmele muşchilor stomacului cauzate de gastrită. Preparaţi o infuzie dintr-un amestec de muşeţel, coada-şoricelului, pelin, mentă şi salvie şi beţi lichidul neîndulcit, pe stomacul gol, de două ori pe zi.

Arsurile, prevenite cu busuioc
Rădăcina de ghimbir este folosită, de regulă, ca un excelent remediu pentru durerile de stomac şi uşurarea digestiei. Substanţele conţinute neutralizează acizii, sporesc mobilitatea tractului digestiv şi ajută la eliminarea gazelor. Scăpaţi de aceste probleme supărătoare mestecând ghimbir proaspăt înainte de fiecare masă.
O altă plantă salvatoare este busuiocul. Faceţi infuzie din o lingură cu busuioc uscat şi mărunţit la 200 ml de apă clocotită, acoperiţi timp de zece minute şi beţi cu o jumătate de oră înainte de masă. Aceasta previne arsurile gastrice.
Benefică pentru contracararea spasmelor stomacale este şi esenţa de busuioc. Adăugaţi cinci-şase picături într-un pahar cu lapte ori ceai sau puneţi pe o bucată de zahăr cubic şi consumaţi de câte ori aveţi probleme. De asemenea, alimentele condimentate cu busuioc ajută la o digestie mai uşoară.

Maceratul de lemn-dulce reduce colicile
Ceaiul de gălbenele este eficient în calmarea durerilor stomacale, iar unii specialişti îl recomandă şi în cazurile severe de gastrită şi ulcer. Preparaţi-vă un ceai dintr-o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă şi beţi-l când apar durerile, călduţ şi neîndulcit. Preventiv, pentru evitarea lor, consumaţi trei sau patru căni zilnic.
Rădăcina de lemn-dulce reduce crampele, calmează durerile asociate gastritelor şi are acţiune antiinflamatoare şi cicatrizantă. Se consumă macerată, câte două căni pe zi, în caz de gastrită hiperacidă sau ulcer gastric. Preparatul se realizează din două linguriţe cu rădăcină de lemn-dulce bine pisată şi 250 ml de apă rece.

Remediu vechi pentru eliminarea toxinelor

Sparanghelul are o tradiţie veche în calmarea durerilor stomacale, fiind folosit din cele mai îndepărtate timpuri atât pentru combaterea anumitor afecţiuni la acest nivel, cât şi pentru eliminarea toxinelor. Aceste proprietăţi curative se datorează conţinutului bogat de fosfor, seleniu şi vitaminele B şi C. Pentru a beneficia din plin de puterea tămăduitoare a sparanghelului, consumaţi două fire proaspete dimineaţa, pe stomacul gol, aşteptaţi 30 de minute, apoi serviţi micul dejun. Repetaţi seara, cu 30 de minute înainte de cină, timp de 60 de zile.

Bananele sunt uşor de digerat

Pe lângă ceaiurile sau remediile naturiste folosite, puteţi elimina sau evita efectele gastritei printr-o alimentaţie corespunzătoare. Astfel, un regim atent este necesar în cazul persoanelor care au dureri de stomac, usturimi şi balonări supărătoare. Medicii recomandă consumul de orez fiert, fără prea multă sare şi, bineînţeles, necondimentat, deoarece acesta acţionează ca un pansament stomacal şi calmează durerile din capul pieptului. Ca fructe, în caz de gastrită, se recomandă doar bananele, care neutralizează aciditatea sucurilor gastrice şi sunt uşor de digerat. Acestea sunt foarte eficiente, în mare parte datorită conţinutului proteic ridicat. Produsele lactate, cu puţine grăsimi şi nesărate, sunt indicate persoanelor cu gastrită, deoarece acestea au un impact benefic asupra stomacului şi nu produc iritaţii la nivelul mucoasei gastrice.