Main menu

header

de Liliana Simidon

În ultimii ani, bolile de piele au căpătat o amploare fără precedent. Printre acestea se numără şi psoriazisul. Dacă în perioada de vară acesta cunoaşte, de multe ori, o regresie, cum vine toamna, el începe să „explodeze”.

Cauzele sunt multiple
Psoriazisul este o boală de piele care se manifestă printr-o îngroşare dizgraţioasă a pielii, de culoare roşie-argintie, sub forma unor pete sau cruste aşezate în mici straturi. De regulă, poate fi localizat la nivelul genunchilor, al coatelor, pe pielea capului, în partea de jos a spatelui, însă poate fi şi generalizat. Când se formează „straturi”, acestea deranjează la mişcări bruşte şi apar dureri, mâncărimi şi răni.
Motivele apariţiei nu sunt foarte cunoscute, dar se pare că factorul genetic poate fi una dintre cauze. Astfel, la un caz din cinci se poate transmite această afecţiune. De asemenea, boala poate surveni în urma unor stări de tensiune, conflictuale şi puternic emoţionale. Alimentaţia haotică, ce abundă în grăsimi, zahăr, făinoase şi alcool, poate fi o altă cauză declanşatoare.

Mergeţi la staţiuni balneoclimaterice!
Psoriazisul nu este nici primejdios, nici contagios, însă este extrem de neplăcut din punct de vedere estetic. Persoanele afectate trebuie să aibă mare grijă la alimentaţie, să ţină des cure cu sucuri de legume şi fructe proaspete, să mănânce două zile pe săptămână (miercurea şi vinerea) de post, să folosească numai alimente hidratante, fără conservanţi şi coloranţi, şi foarte puţin sărate. De asemenea, trebuie eliminate cofeina, alcoolul şi nicotina. Sunt recomandate peştele, curele cu suc de orz verde şi clismele (de două-trei ori pe săptămână).
Se ştie că orice remediu pentru bolile de piele trebuie să cuprindă şi un tratament pentru reglarea funcţiilor ficatului şi a metabolismului. În acest sens, seminţele de armurariu constituie leacul cel mai bun (pulbere, infuzie sau capsule).
Expunerea cât mai des la soare şi tratamentele balneoclimaterice în staţiuni precum Techirghiol, Amara, Eforie Nord, Lacul Sărat, Olăneşti, Călimăneşti pot fi şi ele de un real folos.

Remedii
Iată câteva tratamente la îndemână:
- băi şi cataplasme cu mesteacăn sau cu rădăcină de tătăneasă: zece linguri cu plantă se fierb în 5 l de apă timp de 30 de minute, la foc mic. Se strecoară, şi apa se pune în cadă, iar planta se aplică sub formă de cataplasmă pe locul afectat;
- băi cu sare grunjoasă: 1 kg la cadă dacă boala este recentă şi 2 kg dacă afecţiunea este mai veche;
- comprese cu frunze vechi sau uscate de pir: 30-40 g de plantă se fierb în aproximativ 400 ml apă, se lasă la foc mic aproximativ două-trei minute şi apoi, când e călduţă, se pune compresa pe locul afectat. Se lasă circa 30 de minute şi se procedează aşa de patru-cinci ori pe zi;
- aplicaţii cu ulei de sunătoare de trei-patru ori pe zi;
- cură cu ceai de trei-fraţi-pătaţi: trei-patru căni pe zi.
Atenţie! Înainte de fiecare aplicaţie cu diverse comprese se face o exfoliere foarte blândă a zonei afectate cu făină de năut (se râşneşte năutul după ce s-a strivit puţin).

Recomandări

LAVIAN DERMAL - ideal pentru pielea uscată, iritată, descuamată. Calmează mâncărimea şi stimulează refacerea dermei. Mod de folosire: aplicaţii, de două ori pe zi, pe locul afectat.
IMUPSORA (unguent) - este eficace în simptomele severe din cadrul perioadelor de activare a psoriazisului vulgar, ajută la îmbunătăţirea din punct de vedere estetic a leziunilor din zonele vizibile ale corpului (coate, mâini, scalp). Mod de folosire: aplicaţii uşoare pe zona afectată, fără frecare, de trei-patru ori pe zi.
IMUPSORA (tablete) - ajută la regenerarea şi cicatrizarea epidermei, purifică organismul, este antibacterian, analgezic, antipruringinos şi un bun imunostimulator. Administrare: una-două tablete de trei ori pe zi.
DIZOLAX - ajută la purificarea organismului prin eliminarea pe cale naturală a „deşeurilor” din colon. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.
ORGANISM PURIFICAT - ajută în toate afecţiunile pielii şi elimină toxinele. Tratamentul trebuie început după o cură de purificare. Administrare: trei capsule pe zi.