Main menu

header

de Elena Şerban

Sursă importantă de calciu, fier, magneziu şi carbohidraţi, anghinarea se dovedeşte excelentă în tratarea afecţiunilor digestive. Însă, cea mai importantă calitate a sa este aceea că îmbunătăţeşte funcţiile ficatului, pe care îl scapă de toxine. De altfel, specialiştii au arătat de curând că anghinarea poate înlocui cu succes tratamentul pentru stabilizarea nivelului colesterolului.

Tratează hemoroizii
Printre alte calităţi ale acestei plante se numără acelea că normalizează glicemia (în cazul diabeticilor) şi este un excelent diuretic. Constipaţiile, fermentaţiile intestinale, colitele, hemoroizii şi lipsa apetitului pot fi şi ele tratate dacă veţi bea, în fiecare zi, două căni cu ceai de anghinare.
Ceaiul se obţine prin opărirea unei linguri cu frunze mărunţite cu 500 ml de apă fiartă. Îndulciţi doar după ce s-a răcit. O parte din lichidul obţinut se bea dimineaţa pe stomacul gol, după care bolnavul va sta culcat o jumătate de oră pe partea dreaptă. Restul ceaiului se consumă cu linguriţa în cursul zilei, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.

Tinctura stimulează imunitatea
Pentru detoxificarea ficatului sunt binevenite infuziile şi praful. Pentru a prepara infuzia, aveţi nevoie de două linguriţe cu plantă, care se opăresc în 300 ml de apă clocotită. Preparatul se bea cu înghiţituri mici, câte o cană cu o jumătate de oră înainte de principalele mese.
Praful de anghinare, obţinut prin simpla măcinare a plantei uscate în râşniţa de cafea, se ţine sub limbă timp de zece minute. Apoi se înghite cu puţină apă.
Tinctura stimulează imunitatea nespecifică la nivelul ficatului. Se obţine astfel: puneţi într-o sticlă, pe care o veţi închide etanş, 50 g de plantă mărunţită în 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Agitaţi des, timp de 15 zile. După intervalul de timp precizat strecuraţi. Din această tinctură se pun 10-15 picături la o cană cu apă, care se bea de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.

Important!
- Sfătuiţi-vă cu un specialist înainte de a urma un remediu cu anghinare, pentru a evita interacţiunile nedorite cu alte medicamente.
- Tratamentul trebuie efectuat progresiv, începând cu doze mici în primele zile, care cresc treptat. Remediul se poate desfăşura pe parcursul a 20-30 de zile, urmate de o lună de pauză, după care se poate relua.
- Respectaţi cu grijă dozajul preparatelor. În caz de supradozaj, pacientul poate manifesta senzaţii de intoxicare, cu vărsături şi colici hepatice, pentru că ficatul nu se poate debarasa aşa de repede de toxinele acumulate.