Main menu

header

de Elena Nedelcu

Polenul e deosebit de bun pentru sănătate, deoarece conţine tot ce îi trebuie organismului nostru. În plus, albinele îl culeg numai din florile nepoluate de pesticide, aşa că este lipsit de toxicitate. O cură cu acest minunat aliment e benefică pentru toate vârstele.

Bogat în vitamine
Dacă vreţi să urmaţi o cură cu polen este bine să ştiţi că cel mai bun este cel mixt, provenit din mai multe specii de flori. Micile granule galbene sunt bogate în glucide, vitaminele A, C, D, E şi complexul B, lipide şi aminoacizi liberi şi combinaţi. Dintre aceştia din urmă, opt sunt indispensabili vieţii, deoarece organismul nostru nu poate să îi sintetizeze singur, şi atunci trebuie să se regăsească zilnic în alimentaţie. Dintre substanţele minerale (oligoelemente), polenul are calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu şi siliciu. Mai conţine enzime (amilaze şi fosfaţi) şi substanţe antibiotice active, care sporesc rezistenţa capilară şi accelerează creşterea.

Vă dă poftă de mâncare
O importantă acţiune terapeutică a polenului se manifestă în special asupra aparatului digestiv, prin creşterea poftei de mâncare şi luarea în greutate. Este foarte bun pentru persoanele aflate în convalescenţă şi pentru copiii mofturoşi. Îmbunătăţeşte flora intestinală prin hrănirea acesteia cu reziduurile rezultate din digestia polenului în stomac şi în intestinul subţire. Dacă vă supără constipaţia, vă va ajuta şi la reglarea tulburărilor funcţionale. Consumul regulat de granule galbene vă va detoxifica organismul, va regla metabolismul general şi va preveni îmbătrânirea.

Protejează de carii
Un alt efect important îl are asupra sistemului neuropsihic, stimulând buna dispoziţie. În urma unei cure veţi avea un randament psihic şi fizic mai bun şi o rezistenţă crescută la oboseală în momentele cu activităţi intense, cum este în cazul sportivilor sau al elevilor şi studenţilor care sunt în perioada pregătirii examenelor. Foarte important este şi rolul în prevenirea cariilor. Acestea sunt produse de o bacterie care, în prezenţa polenului, nu se mai poate multiplica atât de uşor.

Omoară paraziţii intestinali
Polenul are efecte benefice şi în afecţiunile ficatului şi ale plămânilor, întăreşte contracţiile inimii şi reglează ritmul cardiac, înlăturând senzaţia de ameţeală. Datorită conţinutului său este şi un bun vermifug, recomandat în special copiilor, deoarece furnizează anumiţi nutrienţi care îndepărtează paraziţii intestinali.
Are o acţiune de lungă durată şi în sfera estetică - căderea anormală sau prematură a părului, firele subţiri şi despicate, unghiile fragile şi casante sau pielea sensibilă pot fi prevenite şi combătute cu polen.
Atenţie! Înainte de a începe o cură cu polen este bine să aflaţi dacă sunteţi alergici la acesta. De asemenea, cura este contraindicată persoanelor care suferă de obezitate, exces de colesterol, diabet zaharat, hiperfuncţii hipofizare, tiroidiene şi suprarenale.

Cura se ţine minimum două săptămâni

O cură cu polen este indicată minimum două săptămâni şi maximum trei luni. Consumaţi între 10 şi 20 de grame pe zi pe stomacul gol, mestecându-l bine, până devine o pastă. Dacă nu vă place gustul puteţi să combinaţi grăunţele cu suc sau cu lapte îndulcit cu miere. Pentru ateroscleroză, afecţiuni cardiovasculare, hepatită, enterocolită şi diaree luaţi 20 de grame pe zi dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 30 de zile. Dacă suferiţi de nevroze veţi consuma doar 10 grame pe zi, tot timp de o lună. În cazul în care sunteţi o persoană sănătoasă, cu o greutate normală şi urmaţi această cură doar pentru a vă menţine în cea mai bună formă, este indicat să luaţi polen de două ori pe an, începând de la 1 februarie până la 30 aprilie şi să reluaţi cura de la 1 august până la 31 octombrie.

Pont! Polenul şi mierea conţin 22 de substanţe nutritive, fiind singurele care au în compoziţia lor un număr atât de mare.