Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

Castanul comestibil este originar din sud-estul Europei, fiind uşor de recunoscut după fructele sale, care au o compoziţie asemănătoare grâului. Acestea reprezintă o sursă importantă de hidraţi de carbon, fosfor, lecitină şi vitamina C. Principala calitate a castanelor digestive este că tratează problemele care apar o dată cu schimbarea anotimpurilor, neplăcerile digestive şi intestinale, dar ameliorează şi diferite boli ale bătrâneţii.

Au o mulţime de minerale
Culegerea castanelor comestibile începe în această lună şi se face până la începutul lui noiembrie. Fructele se folosesc în special datorită bogăţiei de minerale şi de vitamine (greu degradabile în procesul preparării), fiind un excelent sprijin pentru o vindecare rapidă. Pentru uz intern, se folosesc fructe proaspete, iar pentru cel extern sunt eficiente şi cele uscate.
Durerile reumatice, care se agravează o dată cu trecerea bruscă de la cald la frig, pot dispărea rapid cu ajutorul unui decoct miraculos. Pentru prepararea lui aveţi nevoie de cinci mâini cu castane care se fierb în trei litri de apă până când scad la jumătate. Decoctul rezultat se filtrează şi se fac spălături cât mai calde posibil ale locurilor afectate. Aplicaţia durează maximum un sfert de oră şi se repetă zilnic, până la vindecarea completă.

Stimulează tranzitul digestiv
Hemoroizii, varicele şi tromboflebita se pot trata cu ajutorul piureului de castane. Astfel, se consumă câte o farfurie cu piure îndulcit cu miere şi aromatizat cu coajă de lămâie rasă înainte de micul dejun şi de cină. Se ţine o cură de câteva săptămâni, pentru a se stimula tranzitul intestinal.
Vitaminele din miezul castanelor, precum şi anumite principii din coajă au efecte stimulente asupra activităţii renale şi împiedică formarea calculilor. Pentru acest lucru se consumă câte o farfurie de piure de castane înainte de fiecare masă într-o cură de o lună.

Reglează producţia de suc gastric
Indigestia sau diareea se pot remedia cu ajutorul a 30 de castane comestibile (proaspete sau uscate), care se toacă şi se fierb la foc mic în trei căni cu apă, până când scad la o treime. Zeama foarte concentrată rezultată se bea într-o doză unică. Astfel se reglează producţia de suc gastric, iar problemele care apar la nivelul intestinelor dispar.

Piureul păstrează compuşii benefici

Unul dintre puţinele produse prelucrate termic care îşi păstrează, în mare parte, vitaminele fructului proaspăt este piureul de castane. Pentru a-l prepara trebuie să fierbeţi fructele timp de 30 de minute. După ce le scoateţi din apa clocotită le cojiţi cât sunt calde şi le pisaţi cu o furculiţă sau cu un bătător din lemn.