Main menu

header

de Eugenia Golub

În Evul Mediu, pătrunjelul era unul dintre cele mai cunoscute condimente, iar în prezent se cultivă masiv în Statele Unite, Canada şi Europa. De la această plantă se folosesc frunzele şi rădăcina. Pătrunjelul este un important antioxidant, având mai multă vitamina C decât lămâia, portocala sau orice alt fruct. De asemenea, el mai conţine vitaminele A, B, E şi K, betacaroten, magneziu, fosfor, fier, mangan, sodiu, potasiu, sulf şi calciu.

Cataplasmele diminuează durerile
Pătrunjelul are o acţiune pozitivă asupra stomacului, rinichilor, vezicii urinare şi fluxului de sânge. Se poate consuma în mâncare (preferabil în salate, proaspăt), sub formă de pulbere obţinută prin măcinarea seminţelor de plantă sau ca suc rezultat prin mixarea rădăcinii sau a frunzelor. Se mai pot folosi cataplasme din rădăcină, care se aplică pe locul dureros şi se lasă să acţioneze timp de 30-60 de minute.

Neutralizează efectele nocive ale fumatului
De asemenea, pătrunjelul elimină toxinele, menţine elasticitatea vaselor de sânge, este diuretic, antiseptic şi antiinfecţios şi întăreşte sistemul imunitar. În plus, neutralizează efectele negative provocate de fumat şi de alcool. Are efect benefic şi asupra ficatului, splinei, aparatului digestiv şi glandelor endocrine, fiind deosebit de eficient şi în tratarea unor boli precum astm, reumatism, dureri de dinţi, paraziţi intestinali, hepatită virală, infecţii, indigestie, impotenţă, sterilitate, tulburări menstruale, anemie, obezitate sau chiar tumori.

Sfat! În doze mari, sucul de pătrunjel poate cauza reacţii adverse precum hiperexcitabilitate nervoasă şi deranjamente digestive. De asemenea, acest suc nu este recomandat femeilor gravide sau celor care alăptează.