Main menu

header

de Liliana Simidon

Pancreatita reprezintă o inflamaţie a pancreasului. Cazurile acute apar spontan, se întind doar pe perioade scurte şi se caracterizează prin dureri severe în regiunea superioară a abdomenului, transpiraţii excesive, senzaţie de greaţă sau vomă, febră, puls ridicat şi diaree. Pancreatita cronică poate dura câţiva ani, timp în care simptomele dispar şi apoi reapar.

Stadiul cronic poate duce la diabet
Persoana care suferă de pancreatită cronică scade în greutate şi nu mai asimilează corespunzător substanţele nutritive. Această afecţiune este o cauză a apariţiei diabetului, deoarece pancreasul controlează nivelul glicemiei în sânge prin secreţia de insulină. O altă funcţie importantă a acestui organ este aceea de a secreta anumite enzime care joacă un rol important în digestie. Acestea nu devin active decât atunci când ajung în intestinul subţire, unde ajută la digestia grăsimilor, proteinelor şi carbohidraţilor. În cazul persoanelor care suferă de pancreatită, enzimele în cauză devin active încă de când se află la nivelul pancreasului, ducând astfel la lezarea acestuia.

Nu vă feriţi de algele marine
Pancreatita acută apare în urma consumului excesiv de alcool sau de medicamente ori a unei diete bogate în proteine şi grăsimi. O altă cauză constă în formarea calculilor, care blochează canalul pancreatic prin care sunt transportate enzimele speciale către intestinul subţire. Astfel, acestea rămân blocate la nivelul organului, unde devin active.
Dacă suferiţi de un episod acut de pancreatită, urmăriţi să vă odihniţi şi să beţi multe lichide. Pentru a preveni aceste episoade, schimbaţi-vă stilul de viaţă, urmăriţi să staţi mai mult timp în aer liber curat şi să aveţi o dietă echilibrată. Eliminaţi din alimentaţie zahărul, alcoolul, mâncarea prăjită, uleiurile rafinate şi, în general, toate alimentele rafinate, aditivii, margarina şi băuturile cu îndulcitori artificiali. Consumaţi cât mai multe fructe şi legume şi sucuri naturale preparate în casă. Algele marine şi cantităţile moderate de uleiuri presate la rece şi neprocesate termic vă sunt, de asemenea, recomandate. De fapt, toate plantele utile la reglarea nivelului glicemiei sunt bune şi în cazul acestei afecţiuni.

Urmaţi un tratament cu anghinare
Iată ce puteţi face în cazul în care suferiţi de pancreatită:
- Ţineţi cură cu suc proaspăt din frunze de ţelină - este binevenită, deoarece acestea conţin o substanţă similară insulinei.
- Urmaţi o cură cu fructe de afin - mâncaţi ori de câte ori aveţi ocazia până la 300 de grame pe zi. Se spune că afinul este insulina vegetală.
- Cură cu infuzie de anghinare - tot ce este amar este binevenit atât pentru ficat, cât şi pentru pancreas.
- Ţineţi cură cu infuzie de frunze de dud - are proprietăţi hipoglicemiante. Beţi două căni pe zi.
- Cură cu teci de fasole - consumaţi două căni pe zi.
- Urmaţi cura cu suc de orz verde.
- Consumaţi ulei de luminiţă de seară - are un puternic efect antiinflamator, iar dacă este administrat consecvent previne declanşarea crizelor acute.
- Aloe vera este de folos atât la prevenirea, cât şi la tratarea pancreatitei. Pe lângă efectul antiinflamator, ajută la refacerea echilibrului enzimelor digestive la nivel intestinal. Doza recomandată este de 100 ml de suc proaspăt, de două ori pe zi.
- Luaţi drojdie de bere, bogată în complexul B, deoarece episoadele repetate de pancreatită conduc la un deficit de vitamina B12. Drojdia are multiple efecte benefice: întăreşte sistemul imunitar, îmbunătăţeşte absorbţia mineralelor, reglează nivelul colesterolului şi echilibrează metabolismul.

Recomandări

Iată şi câteva produse naturiste ce vă pot ajuta în cazul pancreatitei:
PANCREAS STIMULENT - asigură o bună funcţionare şi regenerare a pancreasului. Este recomandat în cazurile de pancreatită, insuficienţă pancreatică, diabet zaharat şi hiperglicemie. Stimulează secreţia optimă a enzimelor digestive şi susţine capacitatea organismului de a secreta insulină. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.
HYPONIDD - ajută în cazul suferinţelor pancreasului, având avantajul că poate reduce nivelul glicemiei şi al greutăţii corporale. Are proprietăţi antioxidante şi sensibilizează răspunsul celular la insulină. Administrare: două tablete de două ori pe zi.
DIGESTIE UŞOARĂ - atunci când, din cauza suferinţelor pancreasului, există diverse tulburări ale procesului de digestie. Ajută în cazul stărilor de greaţă, al balonărilor, al lipsei poftei de mâncare şi al digerării alimentelor după mese mai copioase. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
DIAFORT - este indicat în cazul pancreatitelor cronice, hepatopatiilor cronice şi în cazul diabetului zaharat de tip 1 şi 2. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.