Main menu

header

de Ana Trifan

Oboseala este una dintre bolile cele mai frecvente, care îi împinge pe oameni în cabinetele doctorilor. Poate fi provocată de multe cauze grave, cum ar fi surmenajul sau insomniile, însă medicina naturistă a evidenţiat şi alţi factori precum: boli cronice intestinale, suprasarcină hepatică, epuizare suprarenală, infecţii ascunse (virale sau parazitare) şi alergii alimentare.

Restabilizează funcţiile vitale majore
De foarte multe ori, persoanele care se simt obosite apelează la soluţii pe termen scurt, precum cofeina, tutunul, dulciurile sau energizantele. Din păcate, multe dintre ele sunt nocive pentru sistemele hormonal şi nervos. Acesta este motivul pentru care remediile naturiste împotriva sindromului extenuării sunt cele mai bune mijloace de tratament sau pentru a complementa remediile prescrise de doctori.
Pentru a scăpa de oboseală vă puteţi baza pe tonice şi pe plante care au capacităţi adaptogene. Acestea „lucrează” la baza problemei, adică împotriva cauzelor care au provocat starea de extenuare. Au capacitatea de a creşte vitalitatea şi optimismul, echilibrează şi îmbunătăţesc funcţiile vitale majore cum ar fi cele ale sistemului imunitar, hormonal, cardiovascular şi nervos. Astfel, aceste remedii sunt deosebit de potrivite pentru a combate stresul prelungit, fizic şi psihic şi vă pot ajuta să depăşiţi efectele surmenajului, ale depresiei, ale bolilor îndelungate şi ale convalescenţei.

Alfalfa dă o stare de optimism
Ginseng (Panax Ginseng) întăreşte glandele suprarenale şi îmbunătăţeşte capacitatea de a face faţă stresului. Creşte performanţa fizică şi mentală, vitalitatea, îmbunătăţeşte starea de spirit şi măreşte coordonarea vizuală şi motorie, precum şi capacitatea de muncă. Ginsengul este antioxidant, inhibă formarea radicalilor liberi şi stimulează imunitatea.
Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus) este o plantă medicinală excelentă pentru tratarea epuizării fizice sau mentale şi a slăbiciunii imunitare. Are efecte uimitoare în combaterea stresului pe termen lung. Măreşte vigilenţa mentală, capacitatea de muncă şi performanţele atletice, îmbunătăţeşte activitatea glandelor suprarenale, creşte imunitatea şi protejează împotriva toxinelor.
Alfalfa (Medicago sativa) îmbunătăţeşte pofta de mâncare şi digestia. Aduce claritate mentală şi o stare de optimism, creşte vitalitatea şi puterea, măreşte capacitatea de a răspunde la stres şi este indicată în convalescenţă, după o boală lungă ori stres extrem. De asemenea, reduce toxicitatea din organism. Fiind bogată în fitoestrogeni, stimulează producerea de hormoni de către organism.

Astragalus vă redă pofta de viaţă
Considerată miraculoasă în China, planta Cordiceps (Cordyceps sinensis) creşte forţa, rezistenţa şi imunitatea. Reduce oboseala, ajută la funcţionarea corectă a plămânilor şi a rinichilor, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui între creier şi inimă şi creşte potenţa la bărbaţi şi vitalitatea la femei. În plus, îmbunătăţeşte pofta de mâncare şi somnul.
Astragalus (Astragalus membranaceous) este recomandat în cazuri de slăbiciune generală, oboseală, pierderea poftei de mâncare şi dificultăţi de respiraţie. Ca plantă adaptogenă, are capacitatea de a stimula sistemul imunitar, îmbunătăţind rezistenţa organismului. Are efecte antiinflamatorii, antivirale, antibacteriene şi este ideală în tratamentul gripelor şi al răcelilor. Este recomandată după perioadele de radiaţii sau de chimioterapie la persoanele care suferă de cancer.
Gotu Kola (Centella asiatica) asigură buna funcţionare a creierului. Are efect antistres şi antianxietate, aducând relaxare. Întăreşte ţesutul conjunctiv al organismului şi vasele de sânge, grăbeşte vindecarea rănilor, îmbunătăţeşte fertilitatea şi are efecte antiinflamatorii.

Lemnul-dulce măreşte producţia de adrenalină
Ciuperca Maitake (Grifola frondosa) măreşte activitatea celulelor sistemului imunitar şi conţine ingrediente cu capacităţi imuno-modulatoare. S-a demonstrat că acţionează cu efecte foarte bune în cazurile de mononucleoză, dar şi în cele de oboseală cronică. Inhibă înmulţirea virusurilor şi protejează celulele de atacul toxinelor.
Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) oferă o serie de factori cum ar fi: steroizii - pentru producţia de adrenalină de către organism şi cortizolul - care stimulează funcţiile suprarenale şi de adaptare la stres. Are capacităţi antivirale şi întăreşte un organism slăbit.
Ovăzul (Avena sativa) este indicat în cazurile de epuizare cauzate de muncă fizică, de perioadele intense de studiu sau de boli îndelungate. Are mai degrabă un efect nutritiv asupra creierului, decât unul stimulator temporar. Ajută la buna funcţionare a creierului, la concetrare şi stimulează memoria. Calmează palpitaţiile inimii şi este eficient în combaterea insomniei cauzate de supraoboseală.

Yerba Mate, în loc de cofeină
St. John’s Wort (Hypericum perforatum) inhibă activitatea virală şi înmulţirea virusurilor care provoacă herpesul ori mononucleoza (boala sărutului). Combate depresia, care este una dintre cauzele şi/sau efectele oboselii. De asemenea, îmbunătăţeşte calitatea somnul.
Yerba Mate (Ilex paraguariensis) stimulează, în acelaşi mod ca şi cofeina, dar fără a provoca starea de nervozitate specifică. Relaxează şi reglează sistemul nervos, îmbunătăţeşte somnul şi starea de spirit şi reduce alergiile. Este şi un bun antioxidant, care creşte nivelul de oxigen la inimă şi la creier.

Schizandra (Schisandra chinensis) îmbunătăţeşte capacitatea sistemului nervos, a celui suprarenal, precum şi funcţia hepatică, protejând ficatul de toxine. Creşte capacitatea de muncă şi nivelul de eficienţă, îmbunătăţeşte starea de spirit, memoria şi somnul. Reglează sistemul imunitar, ajută în tratarea problemelor de piele şi are efect afrodiziac.

 

Sfat! Se iau în cicluri de câte trei săptămâni

Efectele optime apar atunci când aceste plante sau derivate din ele sunt luate pe termen lung (între una şi şase luni). Sunt recomandate mai degrabă în bolile cronice decât în cele acute şi sunt, de obicei, administrate într-un ciclu de trei săptămâni, după care se face pauză o săptămână.