Main menu

header

de Anda Postolache

Statistici recente au scos în evidenţă o situaţie alarmantă: în România, hipertensiunea arterială afectează 40% din populaţie, adică aproape opt milioane şi jumătate de persoane, conform Societăţii de Nefrologie. Aceasta creşte riscul apariţiei bolilor şi a insuficienţei renale şi poate aduce şi alte complicaţii, ca să nu mai vorbim despre disconfortul bolii în sine. Pe lângă tratamentele medicamentoase clasice, este bine ca pacienţii să urmeze şi cure cu ceaiuri.

Valeriana, utilă la calmarea nervilor
Talpa-gâştei este o plantă cu efect calmant şi se recomandă mai ales în cazul hipertensiunii care survine pe fond de enervare. În cazul în care afecţiunea este instalată în timpul menopauzei, tratamentul se administrează în combinaţie cu păducel.
De la păducel se utilizează toate părţile aeriene: florile, frunzele şi fructele. Prin cercetări de laborator s-a descoperit că efectul de scădere a tensiunii este dat de substanţele sale care produc dilatarea vaselor coronare şi a celor de sânge.
Rădăcina de valeriană acţionează ca sedativ şi este folosită pentru a trata hipertensiunea apărută pe fond nervos. De asemenea, util este şi ceaiul din frunze de roiniţă, care este calmant şi antidepresiv, în acest mod având efect bun asupra tensiunii mari.

Traista-ciobanului opreşte hemoragiile
În hipertensiunea însoţită de epistaxis (curgerea sângelui din nas) şi în cea apărută ca urmare a menopauzei, se foloseşte traista-ciobanului, care are şi proprietatea de a opri hemoragiile.
Florile de tei, utilizate sub formă de ceai, au efect liniştitor, în combinaţie cu ceaiul de sunătoare eliminând tensiunea psihică. Uleiul de levănţică, două-trei picături de trei ori pe zi, alungă insomnia şi dau o stare bună întregului organism, în felul acesta diminuând şi tensiunea.
Şi usturoiul poate scădea valoarea tensiunii arteriale. Pentru aceasta se prepară o infuzie astfel: şase-şapte căţei mari se pisează, se toarnă peste ei un sfert de litru de apă clocotită, se lasă la infuzat 20 de minute, iar cantitatea obţinută se bea cu înghiţituri mici, pe parcursul unei zile. Tratamentul se ţine zilnic, timp de o lună.

Efectul busuiocului este garantat

De la busuioc se folosesc frunzele proaspete sau uscate. Infuzia se prepară turnându-se o cană cu apă fiartă peste două linguriţe cu frunze. Se îndulceşte cu miere sau deloc, iar efectul de reducere a valorilor tensiunii arteriale este garantat.