Main menu

header

de Elena Şerban

Un fruct relativ nou în România şi foarte puţin cunoscut, care are însă efecte uimitoare, lime face parte din familia citricelor, este mai mic în dimensiuni decât o lămâie şi are coaja de culoare verde. Pentru că este foarte zemos, acest fruct este folosit în alte ţări mai intens decât lămâia. Pe lângă gustul bun, sucul său are şi efecte pozitive în ceea ce priveşte starea de sănătate.

Îndepărtează celulele moarte
Sucul de lime este excelent pentru eliminarea manifestărilor mahmurelii. Tot ce trebuie să facă o persoană care a chefuit şi care se resimte este să bea un pahar cu apă în care a dizolvat în prealabil două linguriţe cu zeamă proaspătă de lime şi un sfert de linguriţă cu zahăr. Se consumă cu înghiţituri mici, iar efectele se vor sesiza în timp scurt.
Deşi ne dăm toată silinţa şi ne îngrijim tenul cu diverse creme şi loţiuni, din când în când pielea se „încarcă” şi porii par aproape sufocaţi. Cea mai bună soluţie în această situaţie este un scrub preparat în casă din sucul de la o jumătate de lime, trei linguri cu ulei pentru masaj de portocale, două linguri cu sare şi o lingură cu nectar. Amestecaţi aceste ingrediente şi aplicaţi pasta astfel obţinută pe faţă, cu mişcări circulare. Ingredientele înviorează pielea, iar sarea îndepărtează celulele moarte.

Curăţă grăsimile

Tot sucul de lime ajută la îndepărtarea grăsimii ce se acumulează pe pereţii cuptorului cu microunde. În acest scop, puneţi trei linguri cu zeamă într-o cană cu apă. Lăsaţi recipientul în cuptor şi încălziţi până când lichidul ajunge la punctul de fierbere. Mai ţineţi apoi vasul câteva minute înăuntru. Curăţaţi apoi cuptorul cu detergent şi veţi observa cât de uşor se îndepărtează petele. Ştergeţi apoi pereţii cu o cârpă uscată şi curată.