Main menu

header

de Liliana Simidon

Hemoroizii sunt varice ale venelor situate în jurul anusului. Acestea determină dureri în zona rectală şi dificultăţi în eliminarea scaunului. Situaţia se poate înrăutăţi deoarece hemoroizii se pot agrava din cauza presiunii locale.

Luaţi laxative naturale
Iată care sunt principalele cauze ale apariţiei hemoroizilor:
- O perioadă lungă de constipaţie - acesta este principalul factor care favorizează apariţia hemoroizilor. Constipaţia creşte presiunea asupra venelor rectale, făcându-le să devină varicoase. Aşadar, este foarte important să urmăriţi să aveţi cel puţin o eliminare pe zi, preferabil dimineaţa.
- Forţarea eliminării scaunului nu este indicată, deoarece în acest caz presiunea rectală va creşte considerabil. Dacă reflexul nu se declanşează în mod natural, luaţi remedii naturale cu efect laxativ.

Evitaţi să staţi mult timp pe scaun
- Încercaţi să nu staţi mult timp aşezaţi. Dacă aveţi o profesie care presupune acest lucru, urmăriţi ca la fiecare oră să vă ridicaţi şi să faceţi câţiva paşi înainte de a vă relua lucrul.
- Obezitatea măreşte riscul apariţiei hemoroizilor, mai ales dacă se acumulează grăsime cu precădere în zona abdominală joasă. Pentru a scăpa de kilogramele în plus faceţi mişcare, în special exerciţii care presupun antrenarea membrelor inferioare.
- Hemoroizii pot apărea în timpul sarcinii din cauza presiunii existente în zona abdominală inferioară. În acest caz însă apare o remisie la scurt timp după naştere.

Sucul de rodie diminuează neplăcerile
Pentru tratament beţi două-trei căni cu iaurt pe zi, obţinut din lapte nepasteurizat, în care aţi adăugat ghimbir şi sare după gust. Acest remediu, deşi simplu, ajută la tratarea hemoroizilor dacă este consumat constant, timp de una-două luni. Pulberea de turmeric (şofran indian), administrată sublingual, reprezintă, de asemenea, un remediu eficient. Puneţi două-trei smochine în apă pentru 8-12 ore. Consumaţi-le de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Dacă durerea provocată de hemoroizi este foarte mare, aplicaţi pe zonă ulei de cocos. Nu reprezintă un tratament permanent, însă ajută semnificativ la diminuarea durerii. Tot pentru durere consumaţi următorul remediu: mixaţi la blender 200 ml iaurt, 100 ml suc de rodie proaspăt stors, o linguriţă cu pulbere de coriandru şi un vârf de linguriţă cu pulbere de ghimbir uscat. Se ia în două etape. Pentru hemoroizii sângerânzi lăsaţi un sfert de litru de lapte de capră peste noapte într-un loc călduros, pentru a obţine iaurt. Dimineaţa adăugaţi o cantitate egală de suc de morcovi proaspăt stors, amestecaţi-l la blender şi apoi îl puteţi consuma. Tot pentru această situaţie luaţi o jumătate de linguriţă cu pulbere de seminţe de in, pe care o amestecaţi cu o cană cu lapte de capră şi adăugaţi o linguriţă cu zahăr brun sau miere. Beţi dimineaţa devreme.

Carnea şi conservele constipă
Evitaţi mâncărurile uscate, grele, carnea, brânzeturile fermentate, băuturile acidulate şi conservele, deoarece acestea constipă. Nu vă apropiaţi de condimentele foarte picante, gen piper, usturoi, ceapă, hrean, ardei iute şi boia iute.

Recomandări

DIZOLAX - reglează frecvenţa scaunelor fără a exercita o presiune crescută asupra intestinelor, fiind de mare ajutor în tratamentul hemoroizilor. Administrare: una-trei capsule seara, înainte de culcare.
TRIPHALA - este un detoxificant al colonului, ce ajută în cazul constipaţiei. Regenerează colonul, având totodată acţiune antiinflamatorie. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
TĂTĂNEASĂ (cremă) - ajută în cazul hemoroizilor, având efect antiinflamator şi cicatrizant.
BIOVENAL (cremă) - util în cazul insuficienţei venoase cronice, al varicelor, hemoroizilor, având efect antiinflamator, venotonic şi cicatrizant.