Main menu

header

de Anda Postolache

Pentru cazurile de meteorism sunt recomandate decocturi de mărar şi de pătrunjel, care ajută foarte mult la eliminarea gazelor. În plus, a urma o scurtă cură de acest fel face foarte bine organismului, mai ales femeilor aflate în pragul menopauzei, întrucât conţine mult calciu şi previne osteoporoza.

Reduce nivelul colesterolului din sânge
Decoctul de mărar şi pătrunjel conţine multe fibre, dar şi fier, magneziu, potasiu, fosfor, cupru şi vitamine A, B1, B2, B3, C, E şi PP. Fibrele din mărar reduc colesterolul din sânge, iar potasiul normalizează presiunea sângelui. Seminţele combat insomnia şi ameliorează senzaţia de vomă. Chimenul are, de asemenea, proprietăţi antiseptice şi carminative, ceea ce îl recomandă în tandem cu mărarul în eliminarea gazelor acumulate în intestine.
Se prepară din: 1 linguriţă cu seminţe de mărar, 1 linguriţă cu seminţe de chimen, 1 pahar cu apă şi zahăr după gust. Într-un vas emailat se pun seminţele de mărar, cele de chimen şi apa. Se fierb timp de cinci minute, lichidul se răceşte, se strecoară şi se îndulceşte după gust. Se ia câte o linguriţă de câte cinci-şase ori pe zi.
Decoctul de seminţe de pătrunjel este şi el folositor. Sunt necesare 30 g de seminţe de pătrunjel şi 1 pahar cu apă. Într-un vas emailat se pun seminţele, se adaugă apa şi se fierb la bain-marie timp de o jumătate de oră. După răcire se strecoară. Se bea câte o lingură de cinci-şase ori pe zi. Acest preparat se recomandă tot în caz de meteorism (balonarea abdomenului din cauza acumulării de gaze în stomac şi în intestine).