Main menu

header

de Elena Şerban

Broccoli este una dintre legumele care, odată consumate, nu fac alceva decât să ajute organismul. Elimină cauza apariţiei ulcerului, previne cancerul şi conţine o mulţime de componente sănătoase.

Omoară bacteria care determină ulcerul
Broccoli este plin de vitamine A, B2, acid folic şi vitamina C (de două ori mai multă decât într-o portocală) şi bogat în fier şi potasiu. De asemenea, conţine mult calciu (aproape echivalentul laptelui în alimentaţie), dar şi seleniu şi compuşi cu sulf, cu importante efecte antioxidante şi anticancerigene.
Un alt compus preţios din broccoli este sulforafanul, care distruge o bacterie - Helicobacter pylori - responsabilă de gastrite şi ulcere gastrice.
În afara acestor calităţi, se crede că ar putea opri evoluţia tumorilor la sân, tot graţie sulforafanului. Cercetătorii americani sunt de părere că această substanţă acţionează direct asupra celulelor afectate de cancer, exterminându-le. Oamenii de ştiinţă mai cred că, dacă veţi consuma broccoli, veţi preveni astfel şi alte tipuri de tumori.

Distruge tumorile
Profesorul Duxin Sun, de la Universitatea Michigan, din Statele Unite, afirmă că, dacă până acum se ştia că această substanţă are un efect benefic în caz de cancer, acum s-a descoperit modul în care ea acţionează. Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au injectat diferite concentraţii de sulforafan obţinut din broccoli cobailor cu cancer mamar. Ei au observat că efectul este vizibil asupra celulelor stem canceroase, în timp ce toate celulele sănătoase nu sunt afectate. În urma tratamentului nu au mai apărut alte tumori. Aceleaşi rezultate au fost obţinute în laborator, lucrându-se cu ţesut uman.
Important! Chiar dacă suplimente de sulforafan se găsesc pe piaţă, pacienţii nu sunt încurajaţi să şi le administreze, deoarece efectele secundare nu sunt foarte bine studiate şi pot fi dăunătoare.