Main menu

header

de Mariana Borloveanu

Porumbul, pe lângă substanţe hrănitoare şi săruri atât de benefice organismului, acesta conţine şi o gamă largă de vitamine (A, B, C, E şi K), albumine asemănătoare celor din ouă şi alantoidă. Fiert, copt sau sub formă de popcorn este un medicament universal aproape la fel de bun ca şi preparatele naturiste bazate pe coaja sau inflorescenţele acestei cereale.

Porumbul fiert sau copt pierde doar o parte infimă din substanţele importante pentru sănătate după tratamentul termic, cercetări recente dovedind că prin gătire apar izomeri ai acidului folic, care au efecte benefice asupra vaselor de sânge, putând acţiona ca factor de creştere a elasticităţii acestora. Astfel, se realizează o mai bună oxigenare şi hrănire a întregului organism şi scade riscul de apariţie a aritmiilor şi a stopului cardiac. După o cură de 14 zile cu porumb fiert sau copt se poate remarca atenuarea stărilor de greaţă, a durerilor de cap, a stărilor de oboseală sau chiar a insomniilor. S-a constatat că o asemenea cură poate avea ca efect şi o uşoară creştere la nivelul ramificaţiilor capilare din inimă şi creier, ceea ce conduce la creşterea rezistenţei la efort fizic şi psihic, scăzând în acelaşi timp riscul de infarct miocardic sau cerebral.
Pregătit astfel, porumbul conţine substanţe care acţionează atât mecanismele metabolismului ficatului, cât şi ale altor ţesuturi şi organe.

Previne cancerul la plămâni
Potrivit specialiştilor în nutriţie, porumbul fiert sau copt pe jar este o sursă sigură de beta-cryptoxanthin, un carotenoid care are proprietatea de a preveni apariţia cancerului la plămâni. Această substanţă mai poate fi întâlnită în fructe şi legume portocalii, cum ar fi portocale, papaya, piersici sau dovleac. Pe lângă antioxidanţii pe care îi conţine şi care protejează inima, consumul de porumb scade considerabil riscul apariţiei celulelor canceroase la nivelul căilor respiratorii şi al plămânilor. Anumiţi compuşi din această cereală preparată încurajează celulele din ficat să producă mult mai rapid acele proteine de care au nevoie anumite organe (în special glandele). Prin urmare, un consum constant de porumb ajută organismul să beneficieze imediat de proteinele şi de hormonii necesari.

Fortifică musculatura
Indiferent de forma în care e consumat, porumbul mai este şi un excelent drenor al căilor biliare şi reglator al secreţiei hormonilor tiroidieni, stimulează funcţionarea glandelor sexuale şi participă la procesele de oxidare şi de metabolism. Vitamina E contribuie la fortificarea sistemului imunitar şi muscular. Această cereală mai este eficientă în parodontoze, psoriazis, distrofii musculare şi angină pectorală (prin depunerea de grăsimi saturate pe vasele de sânge).

Conţine vitamina E şi acizi graşi nesaturaţi
Fiind obţinut prin metoda presării la rece, uleiul de porumb îşi păstrează intacte substanţele nutritive, gustul şi aroma iniţială. Obţinându-se fără rafinare, acesta are un conţinut foarte mare de vitamina E (de două ori mai mult decât uleiul tradiţional de floarea-soarelui) şi acizi graşi nesaturaţi, de tip Omega 6. Uleiul de porumb mai are în componenţă vitamine din grupul B şi nu conţine colesterol. Este dietetic, fiind recomandat celor bolnavi de stomac şi diabeticilor.

Mătasea elimină „pietrele“

Dacă boabele de porumb şi-au dovedit eficienţa în numeroase afecţiuni, mătasea acestuia este un remediu naturist, care ajută la soluţionarea afecţiunilor renale. Are acţiune diuretică şi totodată capacitatea de a reduce formarea pietrelor la rinichi sau de a le elimina pe cele existente. Ceaiul din mătase de porumb (trei-patru căni pe zi) tratează cistita (boală caracterizată prin inflamarea vezicii urinare în urma unei infecţii), fiind un remediu naturist antimicrobian, antibacterian, hipoglicemiant şi cu proprietăţi hipotensive. Infuzia din mătase se acoperă timp de cinci-zece minute, după care se adaugă miere şi puţin suc de lămâie. După o cură de zece zile se face pauză o săptămână, apoi se reia tratamentul, până la ameliorarea problemelor de sănătate. Acest ceai nu are efecte secundare, cu condiţia de a nu se face abuz.