Main menu

header

de Mariana Borloveanu

Fructe care ne răcoresc şi ne hidratează în verile caniculare, piersicile sunt deopotrivă parfumate şi gustoase, iar prin conţinutul lor bogat de săruri minerale, vitamine şi zaharuri constituie un adevărat medicament împotriva problemelor cauzate de temperatura ridicată. Eficienţa consumului de piersici este marcată şi de prezenţa a numeroşi antioxidanţi, care întârzie îmbătrânirea, dar şi de alte efecte benefice pentru organism.

Reduc riscul de infarct miocardic
Prin conţinutul bogat în zahăr şi în hidraţi de carbon, piersicile alimentează şi refac rezervele energetice ale organismului în urma pierderii cauzate de transpiraţie. Fosforul pe care îl cuprind protejează celula nervoasă, aceste fructe fiind recomandate în nevroze. Vitaminele A, B1 şi B2 sunt de neînlocuit pentru echilibrul sistemului nervos, sinteza hemoglobinei, menţinerea magneziului în organism şi întărirea imunităţii. Un aport considerabil de magneziu este foarte important, în special vara, când corpul întâmpină dificultăţi mai mari de reglare a tensiunii arteriale din cauza temperaturilor foarte ridicate.
În cazul persoanelor care au probleme cu oscilaţiile de tensiune arterială, piersica este un aliment care nu trebuie să lipsească din dietele de vară. Consumul acestui fruct reduce considerabil riscul apariţiei accidentelor cerebrale sau a infarctului miocardic.

Frunzele şi florile alungă infecţiile parazitare
De la colorit şi până la parfum, piersicile încântă până şi cele mai rafinate gusturi. Consumate crude, acestea sunt un deliciu, dar şi o incontestabilă sursă de sănătate. Important este ca niciodată să nu îndepărtaţi coaja. Pentru a scăpa de puf aveţi la îndemână o metodă extrem de simplă: spălaţi fructele sub un jet puternic de apă rece şi frecaţi-le bine cu degetele.
Dacă preferaţi sucurile beţi minimum două pahare (aproximativ 400 de mililitri) pe zi. Pentru obţinerea acestuia spălaţi bine piersicile, îndepărtaţi sâmburii şi puneţi-le într-un blender, mixându-le maximum două minute. E bine de ştiut însă că sucul trebuie consumat imediat, în stare proaspătă.
Se poate face şi ceai din frunze şi flori, proaspete sau uscate. La 250 de mililitri de apă fiartă se pun două linguriţe cu frunze şi flori, amestecate, după care se lasă la infuzat 10-15 minute. Două ceşcuţe pe zi elimină şi cele mai pronunţate infecţii parazitare. De asemenea, e bine de ştiut că trei piersici, mâncate în fiecare dimineaţă, în loc de micul dejun, reglează funcţiile intestinale şi hepatice, întreţinând alcalinitatea sângelui.

Nectarinele au aceleaşi proprietăţi

Pentru cei alergici la puf recomandăm nectarinele. Sărace în calorii şi foarte gustoase, acestea sunt recomandate în dietele de slăbire, unde se impune un indice caloric foarte scăzut. Vitaminele şi fibrele conţinute de piersici se regăsesc şi la nectarine.
SFAT! Sâmburele piersicilor conţine o substanţă, numită acid hidrocianic, care trebuie evitată. Consumarea unei mari cantităţi din acest acid poate fi fatală!