Main menu

header

de Ana Trifan

Cândva hulită şi botezată „cafeaua săracilor”, pentru că era folosită ca surogat de cei care nu-şi permiteau sau nu aveau de unde să cumpere cafea, astăzi, cicoarea a ajuns foarte căutată şi apreciată. Printre altele, exact pentru faptul că are efecte excitante, dar fără să aducă în organism neplăceri, deoarece nu conţine cafeină. Este bogată în proteine, se metabolizează uşor şi conţine vitamine şi nutrienţi.

Stimulator al ficatului
Ceaiul de cicoare este considerat un purificator pentru sânge, având în vedere că este bogat în vitaminele A, B, C, K şi P.
Vechii greci şi romani foloseau cicoarea ca stimulator pentru ficat. Şi în zilele noastre, rădăcina este utilizată pentru a scăpa de paraziţii intestinali şi de viermi, precum şi pentru tratarea diverselor afecţiuni ale ficatului şi bilei, inclusiv icterul şi guta. S-a demonstrat, de asemenea, că este benefică pentru splină şi în cazul pacienţilor cu pietre la bilă.

Laxativ destinat copiilor
Ceaiul de cicoare îndulcit cu miere este deseori folosit ca laxativ pentru copii, deoarece stimulează secreţiile bilei şi nu are niciun efect advers. S-a mai demonstrat, prin studii, că ajută la eliminarea mucusului dăunător din tractul intestinal şi calmează simptomele asociate cu un stomac deranjat. În acelaşi timp, infuzia din florile acestei plante este considerată un stimulent pentru cei lipsiţi de poftă de mâncare.

Opreşte inflamaţiile şi iritaţiile
O bucată de tifon înmuiată în ceai de cicoare poate fi aplicată pe ulceraţiile de pe piele, pentru a stopa inflamarea, durerea şi iritaţiile şi pentru a grăbi vindecarea. Poate fi folosit pentru a curăţa şi a dezinfecta zonele cu tăieturi sau arsuri şi pentru calmarea dermei afectate de statul în exces la soare sau de otrăvirea cu iederă.
Studiile au demonstrat că ceaiul ajută şi la asimilarea calciului, absolut necesar bunei dezvoltări şi sănătăţii oaselor şi dinţilor.

Măreşte activitatea creierului
Infuzia de cicoare calmează simptomele asociate sindromului premenstrual şi echilibrează nivelul hormonilor. De asemenea, descurajează instalarea candidozei.
Spre deosebire de cafea sau de ceaiul negru ori verde, cicoarea nu conţine cafeină, aşa că ceaiul poate fi consumat de toată lumea, mai ales pentru că stimulează activitatea cerebrală şi concentrarea. Datorită acestui lucru, este indicat în perioadele de efort intelectual intens. „Cafeaua” de cicoare se obţine prin uscarea, prăjirea şi măcinarea rădăcinilor plantei. Acest surogat poate fi găsit gata preparat în magazinele de produse naturiste.