Main menu

header

de Liliana Simidon

Angina pectorală se caracterizează prin jenă sau dureri ascuţite în zona inimii, dar şi prin accese de asfixie, ca urmare a diverselor alterări funcţionale sau anatomice ale arterelor coronare.

Crizele, un rezultat al stresului
Printre cauzele anginei pectorale se numără îngustarea arterelor coronare din cauza aterosclerozei sau a spasmelor arteriale. Crizele care se declanşează pot fi rezultatul stresului sau al unor stări conflictuale şi al suprasolicitării fizice şi mai ales intelectuale. Sunt şi situaţii în care ele apar după servirea unor mese copioase, în special înainte de culcare. O altă cauză ce poate declanşa criza de angină este aceea a schimbărilor bruşte de temperatură. În aceste situaţii, muşchiul cardiac nu este suficient oxigenat.

Renunţaţi la fumat şi la tărie!
Simptomele care apar sunt: dureri în zona inimii, care pot radia în braţul stâng, senzaţie puternică de presiune precordială şi stări de anxietate. Ca primă măsură de tratament trebuie să vă odihniţi şi să vă relaxaţi. Încercaţi să vă detaşaţi de probleme şi să ţineţi în frâu stresul, evitând stările conflictuale. Nu mai consumaţi băuturi alcoolice tari. Aveţi voie doar maximum două pahare pe zi cu vin de calitate. Acesta conţine resveratrol, care ajută la protejarea sistemului cardiovascular. În cazul în care sunteţi fumători trebuie să renunţaţi imediat la acest viciu. Alocaţi din ce în ce mai mult timp pentru sport, mişcare zilnică (plimbări în ritm alert) şi exerciţii de gimnastică zilnice.

Evitaţi definitiv produsele de patiserie şi de cofetărie
Dieta poate fi cuvântul-cheie în prevenirea bolilor cardiovasculare. Renunţaţi pentru totdeauna la grăsimile saturate (unt, smântână) şi înlocuiţi-le cu uleiuri de măsline sau de floarea-soarelui, obţinute prin presare la rece (acestea fiind principalele surse importante de vitamina E, care este supranumită „vitamina tinereţii”). Feriţi-vă de produse de patiserie ori de cofetărie şi înlocuiţi zahărul alb, considerat „moartea albă”, cu cel brun, fructoză sau miere (nu trebuie fiartă).
Mâncaţi cât mai multe legume şi fructe în stare crudă, căci acestea sunt de mare ajutor sănătăţii inimii dumneavoastră. De asemenea, e foarte important să consumaţi zilnic suc de morcovi, sfeclă, spanac, sparanghel şi broccoli (întreg).
Un alt lucru foarte important este acela că trebuie să aveţi grijă la siluetă, deoarece cu cât o persoană este mai grasă, cu atât este mai mare posibilitatea să se confrunte cu probleme cardiovasculare.

Grăunţele de in păstrează integralitatea vaselor de sânge
Dar să trecem în revistă şi mijloacele de tratament care pot fi de ajutor tuturor celor care vor să aibă o inimă sănătoasă:
- cură cu soia - fie sub formă de pulbere, capsule ori produse de acest gen, nemodificate genetic - de trei ori pe săptămână;
- cură cu macerat de ceapă - în fiecare lună, câte zece zile (lăsaţi la macerat într-un recipient din sticlă de culoare închisă 50 de grame de legumă strivită, preferabil roşie, în 100 de mililitri de alcool de 70 de grade, timp de zece zile, apoi se adaugă 100 de mililitri de miere de tei sau de salcâm. Se agită bine înainte de fiecare folosire şi se consumă o lingură înainte de culcare;
- cură cu seminţe de in - poate păstra şi îmbunătăţi sănătatea arterelor şi reglează nivelul colesterolului. Se foloseşte cursiv timp de 30 de zile, după care se face o pauză de zece zile. Se ia câte o lingură cu seminţe (macerate sau râşnite şi puse în iaurt sau salate) dimineaţa, la prânz şi seara;
- cură cu suc de orz verde, de trei ori pe zi, câte 50 de mililitri;
- cură cu suc de aloe;
- cură cu tije de păpădie;
- cură cu păducel;
- cură cu talpa-gâştei.

Recomandări

Puteţi apela şi la produsele din surse naturale:
CARDIOTONE - util în tratarea anginei, cardiopatiilor, insuficienţei cardiace şi hipertensiunii arteriale. Elimină palpitaţiile şi senzaţia de presiune din zona pieptului. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
ARJUN - este un cardiotonic util în angină pectorală, postinfarct miocardic, cardiopatie ischemică dureroasă şi nedureroasă, hipertensiune arterială şi hipercolesterolemie. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
CARDIOVASC - ajută în cazul tuturor afecţiunilor cardiovasculare, fiind un foarte bun protector pentru inimă. E bun şi pentru hipercolesterolemie, insuficienţă circulatorie periferică şi sindromul Raynaud. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.
CORDYCEPS MYCELIUM - păstrează sănătatea inimii, fiind util şi în cazul valorilor crescute ale colesterolului şi trigliceridelor. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.