Main menu

header

de Elena Nedelcu

Pentru a avea un stil de viaţă sănătos şi echilibrat trebuie să aveţi grijă să vă luaţi zilnic porţia de substanţe nutritive esenţiale. Fructul în vogă anul acesta, care conţine 20 de vitamine, minerale şi fitonutrienţi, dar şi grăsimi mononesaturate, este avocado. El poate înlocui cu succes o masă obişnuită, datorită substanţelor nutritive pe care le conţine, dar şi a gustului său deosebit, care îl recomandă să fie consumat mai mult ca o legumă şi nu ca un fruct. Aşa că nu uitaţi să-l includeţi, cât de des puteţi, în alimentaţia zilnică, pentru că aduce un real aport stării dumneavoastră de sănătate.

Preveniţi cataracta cu doar câteva feliuţe pe zi
Pentru a avea ochi sănătoşi şi o vedere de felină nu aveţi nevoie decât de câteva feliuţe de avocado, la prânz sau la cină. Mai multe studii au arătat că acest fruct exotic vă protejează vederea graţie luteinei şi a zeaxantinei, antioxidanţi conţinuţi. Astfel, nu veţi mai avea probleme cu retina, deoarece aceasta va fi într-o stare perfectă. Avocado previne şi problemele ce pot apărea o dată cu înaintarea în vârstă, cum ar fi cataracta şi degenerarea maculară, ce pot duce la orbire.

Alungă durerile artritei
Cercetătorii francezi au descoperit de curând că avocado şi boabele de soia conţin un compus numit fitosterol, un excelent antiinflamator ce combate în mod eficient durerea cauzată de artrită. În cadrul studiului realizat la Spitalul Lapeyronie din Franţa, pacienţii cu artrită la şold şi genunchi au primit 300 de miligrame sau 600 de miligrame de extract de avocado şi ulei de soia, în funcţie de gravitatea cazului şi de neplăcerile acuzate. După şase săptămâni, doar 43% dintre cei care luaseră acest extract au mai avut nevoie de medicamente antiinflamatorii, ei simţind îmbunătăţiri şi în ceea ce priveşte mobilitatea.

Reglează presiunea arterială
Fiind bogat în potasiu şi acid folic, fructul contribuie la reglarea tensiunii arteriale şi previne bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale sau hipertensiunea arterială. Dar avocado conţine şi o cantitate însemnată de acid folic, care poate reduce riscul de boli de inimă şi accident vascular cerebral. Un fruct pe zi vă oferă 23% din doza recomandată zilnic de acid folic.
Grăsimile mononesaturate, numite şi grăsimi „bune”, pe care le conţine vă pot reduce nivelul colesterolului sangvin, vă ajută să vă săturaţi mult mai repede, să reduceţi tentaţia de a ceda în faţa dulciurilor şi vă dau un plus de energie. Din acest motiv poate fi un aliat în curele de slăbire. Totuşi, oricât de bun ar fi, nu trebuie să exageraţi, deoarece un fruct de avocado are aproximativ 200 de calorii.

Vă fereşte de apariţia cancerului bucal

În urma unor studii s-a demonstrat că fructele de avocado pot preveni apariţia cancerului bucal şi încetini ritmul de creştere a tumorilor canceroase. Conţinutul bogat de antioxidanţi, precum vitaminele C şi E, acid folic şi carotenoide, poate elimina unele celule canceroase şi preveni dezvoltarea tumorilor. Extractul de avocado Hass, soiul cel mai întâlnit în magazinele alimentare, este benefic datorită nivelului mare de fitochimicale. Acestea sunt compuşi care reduc apariţia riscului de a dezvolta afecţiuni cronice, cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul şi cancerul.
În plus, alte studii au relevat şi faptul că acidul oleic, prezent în fruct, este benefic în prevenirea cancerului de sân şi cel de prostată.