Main menu

header

de Cristina Tache

O plantă curativă, începând de la rădăcină şi terminând cu florile, urzica a fost folosită în scopuri terapeutice încă din Antichitate. Datorită conţinutului bogat în vitamine, aminoacizi, săruri şi alte substanţe benefice organismului, urzicile sunt recomandate în tratarea multor afecţiuni.

Se prepară împreună cu alte plante
Fiind un diuretic foarte eficient, ceaiul de urzică ajută corpul să elimine acidul uric şi bacteriile care cauzează infecţii ale tractului urinar şi pietre la rinichi. În cazul bolilor renale se prepară o infuzie din o parte frunze de urzică, o parte coada-şoricelului şi două părţi frunze de troscot. O lingură din această mixtură se pune în 300 de mililitri de apă fierbinte, se fierbe timp de cinci minute, iar apoi se lasă la infuzat patru ore într-un loc călduros. Se bea câte o jumătate de pahar de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Se face tratament de lungă durată
Un alt amestec care dă rezultate uimitoare în bolile de rinichi este următorul: frunze de urzică, frunze de sunătoate, frunze de pătlagină şi măceşe (în părţi egale). Trei linguri din acest amestec se pun în 750 de mililitri de apă rece. După ce dă în clocot se mai fierbe încă cinci minute, iar apoi se lasă la infuzat 15-20 de minute şi se strecoară. Decoctul se bea pe parcursul zilei, în trei-patru doze, cu 20 de minute înainte de masă, pentru tratarea afecţiunilor renale, dar şi ale căilor urinare. Tratamentul trebuie urmat cel puţin şase luni, cu pauză de zece zile la fiecare opt săptămâni.