Main menu

header

de Ana Trifan

Nodulii - unici sau multipli - care apar la sâni sunt un fel de săculeţi cu lichid care se dezvoltă în ţesutul mamar. Există două tipuri de noduli: benigni (necanceroşi) şi maligni (canceroşi). Nu este însă cazul să vă speriaţi dacă tocmai v-aţi descoperit un chist. Studiile au arătat că aproape jumătate dintre femei s-au confruntat, la un moment dat, cu această problemă şi că doar 10% dintre excrescenţe s-au dovedit maligne. Important este însă să mergeţi la medic imediat ce simţiţi o astfel de prezenţă.

Alcoolul şi fumatul cresc predispoziţia la boală
Una dintre principalele cauze ale apariţiei nodulilor mamari este un nivel ridicat al estrogenului în organism. Pe lângă multe alte funcţii, acesta controlează hormonul numit prolactină, care e responsabil de pregătirea corpului pentru o eventuală sarcină. Un nivel prea ridicat de prolactină face ca în ţesutul mamar să apară chisturi, iar sânii să devină sensibili şi dureroşi. De asemenea, determină corpul să reţină apă. Prolactina este stimulată şi de stres, dar şi de excesul de grăsimi şi proteine din alimentaţia zilnică. Alţi factori care cresc nivelul prolactinei sunt consumul de alcool şi fumatul.

Se formează, de obicei, la femei între 25 şi 45 de ani
Nodulii apar mai ales la femeile cu vârste între 25 şi 45 de ani, însă chiar şi adolescentele pot fi afectate, o dată cu debutul perioadei de pubertate. S-a constatat că femeile care nu au copii, cele care alăptează la sân şi cele care au un ciclu menstrual neregulat sunt mai predispuse la apariţia nodulilor mamari. De asemenea, dacă în familie există astfel de probleme medicale, probabilitatea ca şi dumneavoastră să vă confruntaţi cu ele, la un moment dat, este mai ridicată. Nodulii pot apărea şi ca urmare a unor lovituri, de aceea e important să vă preocupaţi nu numai de frumuseţea exterioară a sânilor, ci şi de protecţia lor.

Nu vă feriţi de iuţeală!
Printre simptomele care însoţesc prezenţa unui nodul se numără: durere, senzaţia de tensiune, greutate în sâni, mâncărime sau temperatură mai ridicată în zona respectivă. La unele persoane pot apărea şi abcese la nivelul pielii, în dreptul excrescenţei. Dacă unele dintre aceste formaţiuni nu pot fi depistate decât prin analize de specialitate, altele sunt atât de dureroase, încât femeia afectată nu poate să doarmă decât pe spate şi nu poate face sport sau mişcări bruşte.
Pentru a grăbi micşorarea şi dispariţia nodulului, după ce aţi consultat în prealabil un medic, puteţi apela cu succes la remedii naturiste. Consumaţi usturoi sau luaţi un supliment cu usturoi. Acesta conţine bioflavonoide, care reglează nivelul estrogenului. De asemenea, stimulează dizolvarea chisturilor.
Luaţi Dong Quai, cunoscut drept Ginsengul femeilor, datorită acţiunii sale asupra hormonilor pe care îi echilibrează.
De mare ajutor este şi păpădia. Ea stimulează micşorarea tumorilor, împiedicându-le să devină maligne.
Şi Goldenseal este o plantă care influenţează benefic hormonii feminini. Este considerată un agent de dizolvare a tumorilor şi, de asemenea, reglează menstruaţia.

Brusturele şi lumânărica stimulează progesteronul
Brusturele, lumânărica şi gălbenelele au şi ele un rol important în drenajul limfatic. Le puteţi consuma sub formă de ceaiuri, capsule sau tincturi, pentru a impulsiona organismul să elimine chistul.
Vitex (Vitex agnus-castus) ajută la reglarea hormonilor prin stimularea producerii de progesteron, ceea ce echilibrează prezenţa estrogenului în corp.

Alternaţi rece cu cald
Alternând compresele calde cu cele reci veţi obţine o calmare a durerilor provocate de nodul şi veţi stimula circulaţia în zona afectată. Pentru compresele reci înfăşuraţi într-un prosop cuburi de gheaţă şi aplicaţi pe zona în care se află nodulul dureros. Pentru compresele calde folosiţi ingrediente precum muşeţel, ghimbir, gălbenele sau levănţică.
Iată un exemplu de astfel de compresă: la o cană cu apă caldă se adaugă zece picături de ulei esenţial şi o jumătate de linguriţă cu tinctură de gălbenele, trei picături de ulei esenţial de muşeţel şi trei picături de ulei esenţial de ghimbir. Înmuiaţi o bucată de tifon gros în acest amestec, apoi aplicaţi pe sân. Ţineţi timp de cinci-zece minute, puneţi compresa rece, apoi din nou una caldă. Repetaţi de două-trei ori pe zi.

Aplicaţii cu salvie şi varză crudă
Tot pentru uşurarea tensiunii din sâni puteţi pune comprese cu ceai de salvie sau cu varză proaspătă, dată pe răzătoare. Se ţin pe zona afectată cel puţin zece minute.
De asemenea, e foarte important, atunci când vă confruntaţi cu noduli, să luaţi cu regularitate coenzima Q10, care are un rol esenţial în eliminarea toxinelor din corp. De asemenea, trebuie să luaţi vitamina B6, care este responsabilă, printre altele, cu echilibrarea fluidelor şi a hormonilor din organism.

- Cei mai mulţi noduli care apar nu sunt tumori canceroase, ci doar chisturi, lipoame, abcese sau hematoame, însă investigaţiile de specialitate sunt obligatorii, pentru a elimina orice temeri sau viitoare probleme

Vitamina E ajută la drenarea chistului

Un tratament de cel puţin trei luni, cu ulei de primulă, va calma durerile provocate de noduli şi-i va face să se micşoreze, până la dispariţie. Acidul gras gama-linoleic din acest ulei împiedică efectele negative ale răspândirii prolactinei. De asemenea, tratează tendinţa organismului de a reţine apa. Pentru rezultate şi mai bune îl puteţi combina cu vitamina E. Acest amestec are proprietăţi de detoxificare şi stimulează circulaţia sângelui şi activitatea sistemului limfatic, ceea ce duce la drenarea chistului şi la eliminarea conţinutului acestuia.

Renunţaţi la cofeină, făinoase şi dulciuri

Femeile care au noduli trebuie să evite consumul de produse care conţin cofeină (cafea, bături tip cola, ciocolată şi energizante), care au multe E-uri şi care au în compoziţie multă făină albă sau zahăr. Acestea sunt greu de metabolizat de organism şi lasă reziduuri din care se formează, printre altele, şi chisturile.

Palpaţi-vă în fiecare lună

Este foarte important ca orice femeie trecută de vârsta de 20 de ani să-şi palpeze în fiecare lună sânii, la cinci-zece zile după menstruaţie şi să meargă pentru control la medic cel puţin o dată pe an, chiar dacă nu are niciun fel de probleme. Există chisturi care nu se pot depista prin palpare, ci doar prin ecografie sau mamografie.