Main menu

header

de Elena Şerban

Unele dintre cele mai frecvente dureri cu care se confruntă oamenii sunt cele de genunchi. Acestea pot fi cauzate de diverse afecţiuni, printre care reumatismul şi osteoartrita. Există şi situaţii în care acestea sunt provocate de kilogramele în plus pe care sunt nevoite să le „ducă” picioarele. Dacă însă neplăcerile sunt determinate de alte afecţiuni, în afara tratamentelor clasice sau a kinetoterapiei (exerciţii de recuperare), puteţi să apelaţi la anumite alimente care ajută la îndepărtarea durerilor.

Fructele diminuează posibilitatea apariţiei leziunilor măduvei
Probabil că auziţi des că un consum regulat şi frecvent de fructe este bun pentru sănătate. Şi de data aceasta vă vom repeta acest lucru. Iată şi de ce: nutriţioniştii precizează că fructele au uluitoarea capacitate de a ajuta la reducerea riscului de a suferi leziuni ale măduvei osoase, o complicaţie a osteoartritei în stadii avansate. Cele mai bune sunt cele bogate în vitamina C (portocale, mandarine, kiwi, mango, pomelo şi papaya). Şi sucul de portocale poate fi încadrat în lista alimentelor recomandate persoanelor care au dureri de genunchi, fiind cea mai sigură sursă de vitamina C care protejează structura osoasă. „Un pahar cu suc proaspăt de portocale asigură cu 25% mai multă vitamina C decât fructul în sine”, a declarat medicul american Beth Reardon. Alături de acesta, specialiştii recomandă şi zmeura, grepfrutul şi piperul.
Chiar dacă nu se încadrează în categoria fructelor, există şi anumite verdeţuri care au aceleaşi capacităţi. Locul numărul unu în acest top este ocupat de pătrunjel.

Tratament cu soia
Conform specialiştilor, persoanele care au mâncat produse de soia sau doar au consumat în fiecare zi o linguriţă cu pudră de soia nu au mai avut probleme cu genunchii. Specialiştii recomandă însă ca acest „tratament” să fie administrat zilnic, timp de trei luni. Dacă nu agreaţi pudra de soia, puteţi obţine aceleaşi beneficii şi din alimente ca laptele de soia, boabele şi burgerii vegetali.

Peştele contribuie în caz de artrită reumatică
Numeroase studii au relevat faptul că peştele sau produsele preparate din el ajută şi la ameliorarea durerilor de articulaţii şi a artritei reumatice. Cele mai bune sunt soiurile oceanice - somonul, tonul şi macroul. Alte sortimente care au acelaşi efect sunt: sardinele, heringii şi scrumbiile. Sfatul specialiştilor este acela de le consuma preparate la cuptor sau fierte, nu prăjite sau pane. Dacă nu vă număraţi printre iubitorii de peşte, puteţi să luaţi în fiecare zi măcar un gram de Omega-3, sub formă de capsule.

Spanacul ameliorează efectele osteoporozei
Despre frunzele preferate de Popeye Marinarul se ştie că au proprietăţi benefice asupra organismului. Iată că şi în ceea ce priveşte persoanele cu structură osoasă mai delicată, spanacul poate face minuni. Şi nu doar că întăreşte oasele, dar poate ameliora şi durerile osteoporozei dacă cei afectaţi introduc preparatele pe bază de spanac în alimentaţia de zi cu zi.
De asemenea, această legumă are importante proprietăţi antiinflamatorii şi reduce semnificativ simptomele artritei.

Ghimbirul are proprietăţi antiinflamatorii
Folosit de mii de ani pentru a îndepărta şi a trata durerile stomacale, ghimbirul are şi capacitatea de a reduce durerile articulaţiilor şi genunchilor, datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii. Specialiştii îl recomandă ca un condiment bun de folosit zilnic.

Sfaturi

- Pentru a preîntâmpina apariţia durerilor de genunchi, mergeţi cât mai mult pe jos
- Evitaţi să staţi timp îndelungat pe scaun
- Consumul în exces de carne de pui are efecte nocive asupra articulaţiilor genunchilor