Main menu

header

de Elena Nedelcu

Plantele medicinale sunt recomandate pentru tratarea diferitelor afecţiuni, pentru că ele sunt o sursă naturală de minerale şi vitamine atât de necesare organismului uman atunci când este slăbit. Dacă ştiţi care sunt mineralele şi vitaminele care fac minuni pentru sănătatea dumneavoastră, puteţi să vă alegeţi tratamentul potrivit pentru afecţiunile uşoare. De aceea vă prezentăm o listă cu vitaminele şi cu mineralele pe care plantele medicinale le conţin.

Buna dispoziţie vine o dată cu vitamina B1
Plantele medicinale menţionate anterior sunt o sursă bogată şi de vitamina B, care ajută la formarea celulelor roşii, la întărirea funcţionării sistemului imunitar şi a sistemului nervos, la menţinerea pielii sănătoase şi a tonusului muscular, este foarte importantă pentru creşterea părului, a unghiilor, dar previne şi tratează şi cataracta. Cunoscută ca „vitamina bunei dispoziţii”, deoarece are efecte binefăcătoare asupra sistemului nervos şi a stării psihice, vitamina B1 se găseşte din belşug în: lucernă, muşeţel, brusture, schinduf, ardei roşu, frunze de zmeură, trifoi şi salvie. Aceasta are un rol important în procesul de creştere, asigură mărirea randamentului intelectual şi a capacităţii de concentrare, întăreşte sistemul imunitar, elimină stresul şi îmbunătăţeşte digestia. Dacă sunteţi anemici, vitamina B12, conţinută de lucernă, alge marine sau hamei, este cel mai bun tratament.

Vitamina D, indispensabilă pentru oase
Vitamina C vă este recomandată dacă aveţi imunitatea scăzută, vă simţiţi obosiţi, slăbiţi şi nu aveţi poftă de mâncare. În acest caz, ardeiul roşu, ovăzul, trandafirii, frunzele de zmeură, brusturele sau măcrişul pot fi alegerile cele mai bune. Mai mult, aceste plante pot ajuta la prevenirea cancerului şi la depăşirea stărilor tensionate.
Esenţială pentru asimilarea calciului şi a fosforului, vitamina D este foarte importantă pentru sistemul osos. Ea ajută la buna funcţionare a glandei tiroide, previne cancerul şi creşte imunitatea organismului. Coada-calului, lucerna, urzica şi pătrunjelul sunt cele mai sigure surse de vitamina D.

Urzica, rol important în reproducere
Vitamina E este un puternic antioxidant, previne cancerul şi afecţiunile cardiovasculare, dar are un rol important şi în reproducere, asigurând funcţionarea normală a glandelor sexuale. Este foarte importantă în prevenirea deteriorării celulare şi ajută la reducerea tensiunii. Plantele medicinale care vă pot asigura o doză de vitamina E sunt: păpădia, urzicile, zmeura, trandafirii şi lucerna.

Muşeţelul are fier şi magneziu
Ardeiul roşu, muşeţelul, cicoarea, lămâia, menta, pătlagina, violetele sau ovăzul sunt adevărate surse naturale de calciu. Dacă este preluat din alimente, acesta ajută la întărirea sistemului osos, a danturii şi a ritmului cardiac. Un alt mineral vital organismului nostru pentru sintetizarea glucozei şi a metabolismului colesterolului, grăsimilor şi proteinelor este cromul. O doză zilnică din acesta vă menţine un nivel normal al tensiunii arteriale şi glicemiei. Poate fi preluat din coada-calului, lemnul-dulce, trifoi şi coada-şoricelului.
Fierul este esenţial pentru metabolism şi întăreşte sistemul imunitar. Carenţele conduc la anemii, iar pentru prevenirea lor, cele mai potrivite plante medicinale sunt: muşeţelul, cicoarea, fenelul, coada-calului, lămâia, lemnul-dulce sau algele. Magneziul previne deteriorarea ţesuturilor şi este un bun tratament împotriva pietrelor la rinichi. Poate fi preluat din: ovăz, zmeură, mentă, muşeţel, lucernă, salvie sau lemn-dulce.

Violetele, o sursă inepuizabilă de vitamina A

Vitamina A măreşte imunitatea, îmbunătăţeşte vederea, previne bolile de piele şi este necesară pentru creşterea oaselor. Mai mult, are un aport important în dezvoltarea normală a smalţului dentar, dar ajută şi la încetinirea procesului de îmbătrânire. Este indicată în afecţiuni cum ar fi: fotofobie, conjunctivită, acnee, ulcere, furunculoză, arterioscleroză, hipertiroidism, hiperglicemie şi altele. Sursele naturale de vitamina A sunt: lucerna, menta, coada-calului, lămâia, trandafirii, salvia, violetele, urzicile, ovăzul sau măceşele.