Main menu

header

de Eugenia Golub

Bamele sunt foarte populare în arta culinară din ţări precum Turcia sau Grecia, unde constituie ingredientele unor preparate tradiţionale foarte apreciate. În ultima vreme au început să fie din ce în ce mai apreciate de consumatorii din întreaga lume, pentru aroma lor inconfundabilă. De la bame se consumă păstăile, care au o formă specială, scurtă şi bombată. Aceste legume sunt bune pentru gătit numai când sunt tinere, cu păstaia fragedă, pentru că cele bătrâne au învelişul tare, fibros, cu multă celuloză. De asemenea, sunt indicate şi pentru tratatea anumitor afecţiuni, printre care şi obezitatea.

Un izvor bogat în fibre
Spre deosebire de alte legume, bamele sunt sărace în proteine şi hidraţi de carbon. În compensaţie însă, conţin vitaminele A, B şi C, betacaroten, potasiu şi anumite minerale, precum calciu şi magneziu. De asemenea, ele reprezintă o bogată sursă de fibre pentru organism. Datorită acestor componente valoroase pentru sănătate, riscul unui infarct sau al unui accident vascular în rândul celor care mănâncă frecvent aceste miraculoase legume este foarte redus.

Recomandate supraponderalilor
Nutriţioniştii recomandă consumul bamelor pentru valoarea lor terapeutică. De asemenea, specialiştii americani consideră că o dietă cu bame poate preveni unele forme de cancer, în special cel de colon. Având doar 40 de calorii pe suta de grame, aceste legume reprezintă hrana ideală pentru persoanele supraponderale. Datorită conţinutului ridicat de mucilagii, acestea au şi proprietăţi emoliente, fiind recomandate în afecţiuni respiratorii, precum bronşite sau traheite.