Main menu

header

de Elena Şerban

Bucătăria italiană foloseşte uleiul de oregano aproape la orice preparat. Şi nu e rău deloc, susţin cercetătorii. De aceea, nu poate fi decât îmbucurător că şi în România se utilizează din ce în ce mai des acest produs. Uleiul de oregano este întrebuinţat atât datorită gustului amărui, dar şi pentru calităţile sale terapeutice. Atenţie însă! Cele mai bune substanţe, carvacrolul sau timolul, ce au şi proprietăţi antioxidante, se regăsesc în uleiul volatil de oregano, ce se extrage direct din plantă. Un alt lucru pe care nu trebuie să îl uite gospodinele este acela că uleiul volatil de oregano se obţine dintr-o altă specie de oregano decât cea folosită la gătit.

Înlătură infecţiile
Studiile cercetătorilor americani au arătat că extractul natural are puternice proprietăţi dezinfectante şi elimină microbii din organism.
În România, uleiul de oregano poate fi cumpărat din magazinele specializate fie sub formă lichidă, fie sub formă de capsule. Atenţie mare la ce scrie pe etichetă! Un produs eficace este cel al cărui conţinut de carvacrol este de cel puţin 70%.
Un ulei bun de oregano tratează eficient infecţiile pielii, ale aparatului digestiv. De asemenea, el poate îmbunătăţi respiraţia şi flexibilitatea musculară. Astfel, pentru a calma o rană sau o piele iritată, este suficient să aplicaţi direct pe zona afectată un amestec de ulei volatil de oregano şi ulei volatil de nucă de cocos. În caz că vă confruntaţi cu probleme digestive, beţi în fiecare zi, până la rezolvarea situaţiei, o cană cu lapte în care adăugaţi câteva picături din uleiul volatil de oregano.
Dacă nu respiraţi corespunzător sau aveţi dificultăţi, beţi în fiecare dimineaţă, timp de cinci zile, un pahar cu suc natural de fructe în care adăugaţi cinci picături de ulei de oregano.

Important

-Excesele de ulei de oregano pot dăuna sănătăţii. Cea mai gravă neplăcere este aceea că organismul nu va mai fi capabil să absoarbă fierul. De aceea, în perioadele în care urmaţi cure cu acest ulei, mâncaţi cantităţi considerabile de spanac, ficat fiert sau banane;
-Gravidele trebuie să evite sub orice formă produsul, pentru că ele au nevoie de fier pentru dezoltarea fătului;
-Pentru a nu avea neplăceri, consultaţi medicul înainte de a urma această dietă. Nu omiteţi să informaţi medicul de orice afecţiune de care suferiţi.