Main menu

header

de Mariana Borloveanu

Murele sunt fructe de pădure foarte răspândite în întreaga lume, întâlnindu-se aproximativ 370 de specii pe tot Globul. Deoarece din acestea se obţin diverse preparate gustoase, dar şi pentru că au efecte recunoscute în medicină, au apărut plantaţii în majoritatea ţărilor din Europa, dar şi în Orientul Mijlociu, America de Nord şi în anumite zone din Africa de Nord.

Ajută în problemele cardiovasculare
Revigorante şi hidratante în acelaşi timp, murele sunt foarte bogate în antocianidine. Acestea sunt substanţe antioxidante, care anihilează acţiunea radicalilor liberi, având proprietatea de a combate efectele îmbătrânirii sau pur şi simplu de a încetini procesele degenerative ale organismului. Negrul intens al lor este dat de prezenţa acestor substanţe, care au proprietăţi antioxidante. Aşa se explică faptul că, alături de celelalte fructe de pădure, murele contribuie la prevenirea bolilor neurodegenerative şi favorizează producerea de noi celule la nivelul vaselor de sânge, ameliorând considerabil şi cele mai complexe afecţiuni cardiovasculare.

Diabeticii le pot consuma fără restricţii
Dacă majoritatea fructelor impun prudenţă din partea celor care au afecţiuni diabetice, murele pot fi consumate la discreţie. Mai mult chiar, aceste fructe duc la normalizarea glicemiei sau chiar la scăderea acesteia. Ele sunt eficiente şi în rezolvarea problemelor digestive, curăţând colonul şi favorizând eliminarea toxinelor. Efectele favorabile asupra digestiei sunt generate de taninurile cu proprietăţi astringente, cât şi de fibre, care au un rol esenţial în echilibrarea balanţei digestive. Numărul mic al caloriilor pe care le conţin (o sută de grame de mure conţin 25 de calorii) recomandă consumul de mure proaspete şi în situaţia celor care se luptă cu kilogramele în plus, datorită carbohidraţilor cu absorbţie lentă, care favorizează efectul laxativ şi depurativ al acestor fructe.

O sută de grame conţin antioxidanţi cât un kilogram de broccoli
Consumul acestor fructe de pădure asigură organismului, alături de polifenoli, şi un important aport de vitamine - A, C, grupul B (B1, B2, acid pantotenic, PP, B6), E şi minerale precum potasiu, calciu, fosfor şi magneziu. Caracterul antioxidant este dat însă de bioflavonoide, care au un rol esenţial în întărirea peretelui arterial.
Dacă veţi consuma fie şi o sută de grame de mure într-o zi, câştigul dumneavoastră va fi considerabil, pentru că veţi da organismului antioxidanţi cât sunt într-un kilogram de broccoli. Chiar dacă, de obicei, nu faceţi astfel de calcule, ar fi mare păcat să neglijaţi miraculoasele rezultate ale consumului de mure. Plăcerea de a savura aceste fructe dulci-acidulate are de-acum şi un echivalent terapeutic în ceea ce priveşte sănătatea.

Sunt sănătoase şi preparate

Pe lângă fructele consumate în stare proaspătă, murele sunt eficiente şi sub formă de sirop, dulceaţă sau pur şi simplu congelate. Fiind foarte bogate în vitamina E, ele vă protejează şi încetinesc îmbătrânirea creierului. De asemenea, ceaiul din frunze şi din mlădiţe tinere de mur calmează tusea şi ajută la vindecarea problemelor digestive.