Main menu

header

de Eugenia Golub

Ardeiul gras este o legumă foarte des folosită în bucătărie, datorită gustului său plăcut, dar şi a proprietăţilor nutriţionale deosebite. El se numără printre legumele cu cel mai ridicat conţinut de vitamine A şi C. De altfel, 100 de grame de ardei gras roşu asigură de trei ori necesarul zilnic al organismului de vitamina C şi 110% din necesarul de vitamina A. De asemenea, ardeiul mai conţine vitaminele B1, B6, E, K, mangan, acid folic, potasiu, licopen, fibre şi cupru.

Luptă cu radicalii liberi
Datorită antioxidanţilor puternici, care în ardeiul gras roşu sunt mai numeroşi decât în cel verde, această legumă întăreşte sistemul imunitar şi luptă împotriva radicalilor liberi care atacă celulele. De asemenea, consumul ardeiului gras verde are un rol important în protejarea vederii, mai mare decât orice alt tip de ardei. Mai mult, reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, vitamina B6 şi acidul folic luptând pentru menţinerea sănătoasă a vaselor de sânge.

Un aliat în curele de slăbire
Licopenul pe care îl conţine această legumă, un carotenoid puternic, poate reduce posibilitatea de dobândire a mai multor tipuri de cancer, cum ar fi cel pancreatic sau cervical. Persoanele care suferă de artrită şi poliartrită reumatoidă pot găsi în ardei un aliat în ameliorarea simptomelor acestor boli. În plus, sucul proaspăt, în combinaţie cu cel de morcovi, este de mare ajutor în tratarea crampelor sau colicilor intestinale. Această legumă este recomandată şi celor care vor să-şi menţină silueta, deoarece 100 de grame de ardei conţin 35-39 de calorii (cel verde e cel mai slab caloric).