Main menu

header

de Liliana Simidon

Vara este un anotimp foarte aşteptat de toată lumea, însă aduce, o dată cu ea, şi insecte nesuferite, precum ţânţarii. Cei mai afectaţi de neplăceri sunt copiii şi persoanele care suferă de alergii.

Spălaţi imediat locul cu săpun
În cazul în care există în familie o persoană care a avut deja un episod alergic cauzat de înţepătura unei insecte, trebuie să fiţi pregătiţi atunci când mergeţi în natură. Este necesar să aveţi la dumneavoastră antihistaminice sau chiar adrenalină, pentru a preîntâmpina un eventual şoc anafilactic. Dacă totuşi evenimentul s-a produs, spălaţi locul cu apă şi săpun, folosiţi un dezinfectant local şi aşteptaţi 10-15 minute. După înţepătura de albine acul trebuie scos imediat. În cazul în care locul s-a umflat, zona se umple de pete, persoana în cauză varsă, se sufocă sau apar valuri de transpiraţie, acestea pot constitui o avertizare ce necesită neapărat o vizită la medic.
Împotriva ţânţarilor înarmaţi-vă cu creme, sprayuri şi soluţii speciale, iar acasă amplasaţi plase la fiecare fereastră.

Căpuşele sunt foarte periculoase
În cazul înţepăturilor de păianjen, urmăriţi dacă locul s-a umflat sau s-a înroşit foarte tare. În acest caz s-a „cuibărit” o infecţie. După ce spălaţi zona aplicaţi o pungă cu gheaţă şi o cremă antiseptică după 30-40 de minute, pentru a putea proteja rana.
Înţepăturile de furnici nu sunt periculoase, însă sunt extrem de neplăcute. Ca primă măsură spălaţi locul afectat cu apă şi săpun şi aplicaţi o cremă calmantă.
În schimb, căpuşele sunt foarte nocive, deoarece pot transmite diverse boli infecţioase. Dacă aţi fost muşcaţi de o astfel de insectă mergeţi la medic imediat.
Dacă între valuri vă muşcă o meduză nu trebuie să vă fie frică, deoarece nu vă poate cauza vreo problemă. Apar mâncărimi şi dureri, dar efectul trece destul de repede după ce aţi spălat bine zona şi aţi aplicat o cremă calmantă.

Cel muşcat de vipere trebuie dus la spital
În cazul în care vă place să vă plimbaţi prin păduri ţineţi cont că în unele zone de la noi există vipere. Se ştie că din o sută de persoane muşcate, la una-două dintre acestea se poate ajunge la cazuri foarte grave. De aceea trebuie să fiţi dotaţi cu încălţăminte groasă şi să faceţi zgomot şi mişcare în iarbă. Dacă, din nefericire, aţi păţit-o, muşcătura se prezintă sub forma a două puncte foarte mici, de culoare roşie, distanţa dintre puncte fiind de doi-trei centimetri. Pentru ca persoana afectată să fie în siguranţă, trebuie transportată rapid la cel mai apropiat spital, dar până atunci rana se spală foarte bine şi se aplică un antiseptic. În cazul durerilor puternice, un antialgic ar putea să-i aline suferinţa. Pacientul nu trebuie să primească alcool sau Aspirină şi nici nu trebuie să i se pună garou. De asemenea, nu trebuie să se încerce să se lărgească locul respectiv, să nu se sugă din rană şi nici să nu se incizeze. Ca o precauţie în plus, dacă persoana are inele sau alte podoabe pe membrul afectat, acestea trebuie scoase urgent, căci locul muşcăturii se poate umfla foarte mult şi obiectele vor trebui tăiate.

Leacuri la îndemâna oricui

Următoarele produse naturiste vă pot scoate din încurcăturile produse de înţepături de insecte:
- ulei de mentă aplicat pe zona respectivă;
- suc proaspăt de varză - se aplică pe locul afectat după ce acesta a fost curăţat în prealabil;
- infuzie din flori de arnică o aplicaţi pe locul cu pricina după dezinfectare;
- suc de usturoi proaspăt sau chiar un căţel de usturoi - se pune pe zona afectată;
- suc de ceapă sau o felie de ceapă - se ţine deasupra punctului înţepăturii;
- comprese cu bitter suedez;
- comprese cu oţet de mere.
- amplasaţi în diverse zone din casă portocale în care aţi înfipt cuişoare;
- folosiţi lămpi de aromaterapie în care aţi pus câteva picături de uleiuri precum lavandă, mentă sau eucalipt.

Trusa de prim ajutor

Iată ce trebuie să conţină trusa de prim ajutor pentru a avea o vacanţă calmă şi liniştită:
- antihistaminice, în cazul unei sensibilităţi foarte mari;
- pansamente şi comprese sterile;
- apă şi săpun;
- un antitermic cu care să scădeţi febra şi să atenuaţi durerea;
- o pungă cu gheaţă, dacă este posibil, pe care să o aplicaţi pe locul afectat.